Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Scris de la 16 septembrie 2010 Arhiva Evenimente, Articole | 11 comentarii

Puterea vindecatoare a Cuplului. O Calatorie a Inimii pentru aceia care cred in Iubire 

Câţi dintre noi simt că iubirea a intrat într-un impas, într-o monotonie, limitându-se la gesturi stereotipe şi la cuvinte care acoperă de fapt singurătatea? Câţi dintre noi privesc înlăuntrul lor şi simt faptul că iubirea este de fapt altceva? De câte ori aţi avut impresia că de fapt nici nu-l cunoaşteţi pe celălalt, sau dimpotrivă, că celălalt nu înţelege nimic din ceea ce sunteţi cu adevărat? Câţi dintre voi simt că ceva se schimbă în adâncurile voastre, iar celălalt nu poate urma parcursul vostru?

Trăim vremurile Transformării interioare. Totul pare a se prăbuşi uneori.

Relaţia de cuplu este deasemenea supusă transformării. Depinde de noi ce decidem: relaţia aparţine trecutului şi o eliberăm pentru a crea posibilitatea ca ea să renască într-o nouă calitate? Sau poate o aducem în lumina Conştiinţei şi trecem cu adevărat într-un nou tip de relaţie? Ambele variante sunt perfect viabile. Dar, ambele presupun o privire sinceră în interior.

Acest lucru înseamnă descoperirea calităţii de „oglindă” a celuilat, de reflexie a propriului nostru interior. De aceea John Welwood, unul dintre cei mai vizionari psihologi ai secolului 20, spunea că relaţia de cuplu este cea mai mare oportunitate de întâlnire cu noi înşine. De-aici decurge puterea vindecătoare a cuplului, dimensiunea sacră, spirituală a acestei întâlniri cosmice care este iubirea. Redescoperirea acestei dimensiuni nu se poate face decât prin conştienţă, prin conştientizarea proceselor interioare.

Descoperirea puterii vindecătoare a iubirii în cuplu, unde vindecare înseamnă regăsirea de sine, înseamnă redescoperirea încrederii în sine şi în celălalt, înseamnă recuperarea puterii de a fi noi înşine, de a avea încredere, de a fi fericiţi pornind de la non-judecată, de la acceptarea de sine. Iubirea autentică face posibile toate acestea şi încă mai mult. Iubirea autentică nu înseamnă dependenţă de celălalt, nici hrănire din energia celuilalt. Iubirea autentică este mistică, pentru că iubindu-l cu adevărat pe celălalt rămâi gol, deybrăcat de toate măştile şi de toate identificările, de toate jocurile ego-ului şi acest lucru permite o altă privire asupra întregii realităţi exterioare. Înainte de toate, este necesară o imensă sinceritate faţă de sine şi înţelegererea experienţială a tuturor nivelurilor iubirii, de la cel fizic, cel mai dens, până la iubirea spirituală, trecând prin toate nivelurile intermediare: energetic, emoţional, mental.

Acesta este ceea ce noi, Horia Ţurcanu şi iubita mea, Elena Francisc, vi-l propunem. Redescoperirea experienţială a adevăratei iubiri, pornind de la descoperirea de sine şi sfârşind cu simţirea celuilalt. Este un proces destinat cuplurilor. Acelora care traversează timpurile Transformării, acelora care nu ştiu încă dacă vor rămâne împreună pe acelaşi drum, dar şi acelora care simt în interiorul lor că mai este ceva important de descoperit şi de trăit în cuplu, care mai simt că potenţialul transformator al cuplului nu este epuizat.

Aşa cum vă aşteptaţi probabil, va fi o … Călătorie a Inimii în care vom folosi mijloacele noastre de a intra în stări de Conştiinţă extinsă, bazate în principiu pe respiraţie şi pe diferite tehnici meditative. Dar esenţa acestei călătorii – pe care o numim „workshop” doar pentru că nu există un cuvânt mai bun care să sugereze că nimic nu va fi teoretic, ci exclusiv practic – aşadar esenţa acestei călătorii îşi are rădăcinile în propria noastră experienţă a iubirii. Fiecare etapă a Călătoriei Inimii îşi trage sevele din experienţă, din propriile noastre trăiri care ne-au condus de la experimentarea senzuală a densităţii – unul dintre nivelurile iubirii – până la iubirea metafizică, transformatoare, care ne-a propulsat în cele mai subtile şi mistice straturi ale propriei Conştiinţe. (Puteţi citi mai multe despre toate acestea în prezentările noastre de pe acest site, în articolele din „Călătoria Inimii” şi în prefaţa ultimei ediţii a extraordinarei cărţi a lui John Welwood care poartă acelaşi nume, Călătoria Inimii.)

Iată mai departe o foarte scurtă descriere a acestei Călătorii de Cuplu pe care v-o propunem în premieră acelora dintre voi care simt că explorarea spirituală are o legătură cu iubirea şi cu cel care vă stă alături.

În prima parte a Călătoriei Inimii pe care am numit-o „Puterea vindecătoare a Cuplului” vom explora felul în care în relaţia de iubire ies la suprafaţă cele mai profunde conţinuturi ale Conştiinţei, cele mai profunde identificări, cele mai dureroase traume ale acestei vieţi sau ale altora, cele mai ascunse moşteniri transgeneraţionale şi mecanismele cele mai adânc îngropate în inconştient. Vom explora deasemeni felul în care ele pot fi aduse la suprafaţa, în lumina conştienţei, şi transformate sau dizolvate în interiorul cuplului. Vom experimenta puterea eliberatoare a cuplului.

În a doua parte vom căuta împreună răspunsul la întrebarea „ce căutăm în celălalt?” „Cine este celălalt?” Vom explora dimensiunile arhetipale ale iubirii, cele de anima-animus şi felul în care noi căutăm propria reîntregire în orice relaţie, dar cel mai mult în relaţia de cuplu.

Apoi vom exersa ceea ce noi numim „deschiderea inimii” faţă noi înşine şi de celălalt, vom experimenta „abandonarea măştilor” în faţa noastră şi a celuilalt şi vom descoperi cum arată adevărata noastră Fiinţă dezgolită de orice aparenţă creată de ego. (Aveţi curajul să faceţi aşa ceva ?J) Va fi momentul marii eliberări, pe care cu greu îl veţi putea uita.

Vom parcurge, prin exerciţii în cuplu, nivelurile iubirii. Ne vom reaminti adevărata intensitate a unei atingeri conştiente la nivel fizic, vom explora atingerea care pune în mişcare energiile interioare, apoi vom merge pe nivelurile emoţionale ale iubirii pentru ca în cele din urmă să experimentăm comuniunea la nivelul chakrei inimii deschise, acolo unde toate nivelurile se reunifică într-o nouă dimnesiune. Aceasta din urmă este poarta către iubirea spirituală, căci nivelul inimii este acela al înţelegerii că nu există motive pentru a ierta pe nimeni, că nimeni nu greşeşte cu nimic, este nivelul acceptării, al compasiunii, al non-judecăţii. Este nivelul descoperirii propriului nostru suflet.

Nu, nu vom merge mai departe de acest nivel, în dimensiunile spirituale, căci toate acestea enumerate mai sus sunt prea multe deja pentru o singură zi de experiment şi sunt arhisuficiente pentru a mişca ceva fundamental în interiorul vostru şi al relaţiei voastre. Dar vă promitem că această Călătorie a Inimii destinată iubirii de cuplu va continua cu o a doua parte în care vom explora dimensiunile spirituale ale iubirii.

Aşadar, dragii noştri prieteni, toate acestea sunt o invitaţie pentru voi, toţi aceia care simţiţi Adevărul în rândurile de mai sus. O invitaţie la prima Călătorie a Inimii destinată cuplurilor. Această Călătorie va dura o zi întreagă, de dimineaţă până seara, şi se va petrece în ziua de 2 octombrie 2010, la cuibul nostru transpersonal din Şoseaua Bucureşti-Târgovişte nr 22G pe care mulţi dintre voi îl cunoaşteţi deja. Pentru detalii şi înscrieri contactaţi-o pe Alina la tel 0731.014.258 sau mail attranspersonal@gmail.com  Iar pentru eventuale întrebări srieţi-ne, mie sau Elenei, pe adresele din secţiunea Contact.

agnis

Horia Ţurcanu şi Elena Francisc


Descarcă acest articol ca PDF.

11 comentarii

 1. Va admir, sincer, pe amandoi! Mi se pare curajoasa hotararea voastra de a propune o astfel de calatorie, a carei miza e extraordinara. Stiu, din experienta si nu din carti, ca iubirea deschide cea mai larga poarta, atat de larga incat se poate cuprinde Totul dintr-o privire (si voi stiti la ce ma refer). Am avut sansa,destul de rara, sa ma privesc intr-o ,,oglinda,, din cel mai pur cristal. Si limpezimea cu care s-a reflectat in ea lumea (din mine si din afara ei)a fost dureros de frumoasa. Acea limpezime incerc din nou s-o recompun din mii de cioburi de oglinda.

  Cu drag si admiratie pentru tot ce faceti,
  R

 2. iubirea vine din porunca lui Dumnzeu:iubeste-L pe Dumnezeu si apoi pe aproapele tau ca pe tine insuti.Iubire inseamna sa ierti,sa daruiesti fara sa ceri ceva in schimb,sa respecti pe cel de linga tine.Dragostea fizica,are o intensitate descrescatoare cu virsta,dar cea morala(psihica)invers.Nu trbuie sa cautam iubirea in filozofi sau in filozofie.Dumnezeu si chiar viata insusi ne invata ca ea sa dainuie vesnic.O astfel de iubire da omului fericirea desavirsita,multumirea sufleteasca,linistea si inrederea in el insusi ca si in jumatatea de linga el.Foarte frumos ca ati deschis acest subiect;continuati! Miriam din Israel

  • inaintea iubirii trebuie sa vina adevarul, cum zicea un maestru. degeaba iti impui sa iubesti, cu mintea. nu poti iubi pana cand nu incetezi sa judeci, pana cand nu realizezi ca nimic nu este bine sau rau, ca nimeni nu poate gresi din simplul motiv ca totul nu este decat o experienta interioara a divinitatii care se exprima pe sine. iubirea divina este in primul rand acceptare a tot ceea ce exista. respect pentru experienta celuilalt, intelegerea ca fiecare este pe drumul lui, mai aproape csau mai departe, dar ca in ultima instanta spiritul este acela care are acea experienta. iertarea este un cuvant pervertit de traditie caci presupune ca cineva ti-a gresit. sensul in care a folosit isus cuvantul iertare este acela de intelegere ca nu exista greseala. si, intradevar, toate acestea implica respect pentru celalalt. sunt motive sa zambim nu-i asa? atunci cand ne prindem cum a fost folosita notiunea de „pacat” pentru a ne tine cuminti, supusi, infricosati de „judecata divina”. a cam venit timpul eliberarii.

 3. intr-adevar ,iubirea fara adevar…nu cred ca se poate
  iertarea cred se aplica doar propriei fiinte si te ierti pe tine pt ca ai fost uman (chiar daca aparent celalat a gresit- tu ai ales sa te lezeze asa zisa greseala), adica iti dai voie sa gresesti, realizezi ca esti perfect cu toate imperfectiunile/greselile tale
  pacatul se pare ca ar fi o greseala repetata

  • ce zici de ideea ca nu exista greseala? ca totul nu este decat o experienta care reflecta perfect ceea ce esti?

 4. Iubirea este o forta extraordinar de puternica!Dar ca orice energie se consuma in timp.Tinerii de azi,cei care formeaza un cuplu din dragoste,spun ca nu tine mai mult de 2 ani.Care e parerea voastra?

  • :))

 5. IUBIREA ,acest termen,este sinonim cu ACCEPTAREA a tot si a toate asa cum sunt,dar nu doar declarativ.La prima vedere,omul spune ca accepta,dar de cele mai multe ori,nici nu-si inchipuie ce inseamna acceptarea.In acceptarea autentica,cel ce o traieste simte o bucurie interioara de nedescris in cuvinte pentru orice;atat lucrurile,conceptele,actiunile etc….considerate rele,cat si cele considerate bune,adica,de fapt,nu mai face separare.Toate sunt experiente ale spiritului in materie.Daca ne imaginam spiritul ca fiind,sa zicem,un bulgare enorm de mare,infinit,de plastilina si ,la un moment dat,ii vine ideea de a lua o bucata din acest material,o modeleaza (sub forma de om,o papusa,o jucarie…) peste care sufla viata si-i da drumul pe pamant,lasandu-l sa se descurce doar cu ceea ce are in el,taind legatura cu creatorul-gogoloi de plastilina (care este,altfel spus,constiinta divina).Astfel de jucarii lansate pe pamant au creat si alti creatori similari.Apoi urmareste „de sus” toate miscarile pe care creatiile acestea sunt in stare sa le faca:se lupta,se imbrancesc,se imbratiseaza,se dusmanesc,se ajuta,sufera,isi taie maini,picioare,se urasc,se indragesc etc.,etc.Cum ar putea sa traiasca Creatorul vreo dezamagire,cand unica lui intentie a fost de a vedea ce poate face jucaria creata de EL,care a uitat de unde provine (asa e experienta respectiva).Orice actiune ,indiferent ca ar putea fi judecata de jucarii drept rea,sau buna…pentru Creator este o realizare.Se bucura de inventivitatea proprie a creatiei lui,a jucariei create de EL.In repetatele „productii” de astfel de jucarii,cand acestea se defectau,se stricau grav,erau luate si pregatite de o purificare (ca prea multe gunoaie,deseuri adunasera in ele pe pamant),dar nici nu ajungeau sa se curete,ca,de aceasta data,tzashneau iarasi pe pamant (inainte de curatare),ca mai…ramasese ceva nerezolvat in „disputele”,sau „implinirile” autocreate.
  Suntem la punctul ca si jucaria sa-si dea seama ca a participat la un joc,ca a uitat de buna voie cine e,de dragul jocului,ca s-a uitat pe sine in joc-pe care l-a luat in serios-si sa devina constienta de Constiinta care este.
  In aceasta faza,se bucura,ca si Creatorul ei de tot jocul,isi recunoaste creativitatea uriasa de care e in stare si rade de tot ce-a ras si a suferit,onorandu-se pentru ingeniosul rol jucat,avand aceeasi intelegere si acceptare pentru oricine si…nu mai are cum considera ca jocul altora,din randul carora a iesit prin schimbarea constiintei,poate fi vreodata gresit.
  Si…de dragul jocului,le poate experimenta la alegere pe oricare dintre aceste jocuri,constient insa ca sunt jocuri.
  Mai are „timp” de iertat ?De judecat?De analizat?NU.Traieste in bucurie,E BUCURIE si…impartaseste CEEA CE ESTE cu oricine ar fi,numai ca…acel oricine ar fi e liber sa se bucure si el,sau…tot atat de liber sa sufere daca asa alege.
  Cand doi astfel de „foste jucarii” impartasesc,impartasirea lor e…multidimensionala,nemaifiind limitati la „tabla de joc”.

  Lucica

 6. WOW!! Citind ceea ce ati scris in articol, mi-au venit lacrimile fericirii si ale recunoasterii…Sufletul meu a recunoscut trairea voastra…Da, asa cred si eu, ca intr-o relatie cautam reintregirea…prin celalalt putem sa ne cunoastem sufletul, sa stim cine suntem si ce vrem..Celalalt poate fi o oglinda perfecta a noastra…si odata ce ai acces la energia infinita a Iubirii si chakra inimii ti s-a deschis, nu stiu….. e greu sa te mai intorci….Iubirea inteleasa si traita asa va fi cea adevarata, cea trainica, cea pentru totdeauna…Multumesc pentru desfatarea sufleteasca produsa de cuvintele citite aici!

 7. E atat de minunat tot ceea ce faceti…! Sunteti un cuplu minunat…dragostea voastra se simpte in tot ceea ce impartasiti cu noi…Sunt atat de multe intrebari … aici pentru prima data am descoperit oameni care fac aceeasi calatorie ca si noi…Cat de mult am vrea sa venim la workshop-urile voastre,sa traim tot ceea ce traiti acolo…dar suntem departe de casa…Daca imi permiteti…ce am putea incerca si cum ?Va multumim pentru tot ce faceti!

Adresa ta de email nu va fi afişată pe site. E OK să pui linkuri utile.
Descarcă acest articol ca PDF.
Print

Copyright © Călătoria Inimii 2010 - 2021

Călătoria Inimii este marcă înregistrată a Asociației de Terapii Transpersonale. Articolele de pe acest site sunt proprietatea intelectuală a autorilor și pot fi preluate doar cu precizarea numelor acestora și a sursei din care au fost preluate, în urma acordului scris al administratorului siteului www.calatoriainimii.net