Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Scris de la 14 octombrie 2011 Articole | 14 comentarii

Magia lui 7Desi pare sa se fi intamplat candva foarte demult, parcă intr-o alta viaţă, “Magia șaptelui atotprezent, dar neștiut”, este unul din ultimele editoriale împărtășite cu cititoarele revistei pe care o conduceam în urmă cu doar câțiva ani. De ce este însă atât de viu acest editorial în această perioadă a vieții mele? Pe de-o parte pentru că, foarte multe dintre voi, foste cititoare ale acelei reviste, ați descoperit, în ultima vreme, alături de mine si Horia, stările de conștiință extinsă experimentând în workshop.urile  noastre; iar pe de altă parte, magia șaptelui este foarte prezentă în mine în aceste zile pentru că, acum, in octombrie 2011, se împlinesc 7 ani de când editura Elena Francisc, împreună cu Asociația de Terapii Transpersonale, au venit in această dimensiune încarnată.  Și ce dar mai frumos îmi și vă puteam oferi, la aniversarea de șapte ani, decât prezența vindecatoare, plină de lumină și recunoștință, a lui Brother David si, in acest weekend, mantrele sacre ale lui Krishna Das?

Mă simt, în aceste zile, cu adevărat, recunoscatoare mie, vouă, prieteni ai Călătoriei Inimii și întregului Univers pentru că putem trăi, împreună, aceste momente magice în care se petrec transformări de-a dreptul miraculoase. De fapt, a spune “ se petrec” este incorect deoarece nimic nu doar “se” petrece ci noi suntem cei care ne creem propria realitate.  Cei care nu veti putea fi alături de noi, fizic, in acest weekend, veți simți cântarea noastră in inimile voastre.

Vă dăruiesc, acum, acest vechi și totuși nou editorial din care veți simți vibrația magicului șapte.

 

“Magia șaptelui atotprezent, dar neștiut

Pentru noi, oamenii de azi, cifra 7 pare să se rezume la numărul zilelor săptămânii.

Mai trezește în minte vreo altă rezonanță?

Și totuși, în memoria noastră colectivă, în spațiile secrete ale inconștientului, undeva vibrează multipla ei prezență.

Cifra 7 sălășluiește în înseși ritmurile vieții, înscrise în ADN din zorii existenței umane, de-a lungul mileniilor, de când omul a resimțit, cercetat și studiat influența forțelor active, vizibile și invizibile ale naturii – ritmuri universale, telurice, astrale și cosmice, care ordonau atât mediul în care trăia, cât și lumea sa interioară.

Din timpuri străvechi, înțelegerea acestor ritmuri, ce constituiau legile vitale și cele ale spațiului și ale timpului, a dus la elaborarea științei numerice.  Iar interpretarea numerelor e una dintre cele mai vechi științe simbolice. Filozofi precum Platon sau Pitagora vedeau în numere „cel mai înalt grad al cunoașterii” și că „totul este orânduit după numere”. Chinezii le considerau a fi cheile armoniei dintre macrocosmos și microcosmos.

Printre numere, cifra 7 s-a dovedit a avea o particularitate: e atotprezentă în aproape toate aspectele vieții, pe multe și diverse planuri.

Am pornit în căutarea ei și vă prezint ceea ce am găsit – firește, numai spicuiri, alminteri am ajunge în infinitul cosmic.

S-a observat că este numărul (înțelegând prin număr vibrație, influență, pulsiune) încheierii unui ciclu, al unui ansamblu în totalitatea sa. Acest atribut al cifrei 7 se regăsește în nenumărate culturi tradiționale: săptămâna are 6 zile active, plus a 7-a de repaus, cerul are 7 planete, hexagrama are 6 laturi, plus un punct central având rolul de 7; sunt 6 direcții ale spațiului cu un punct central, dând numărul 7. Apare deci ca un simbol al totalității spațiului și timpului în mișcare. Se zice că 7 e „rupt din Lună”, căci fiecare fază a astrului nocturn durează câte 7 zile.

Cifră sacră încă din vremea Sumerului, figurează pretutindeni în Scripturi, în Vechiul și Noul Testament. Candelabrul iudaic are 7 brațe. Sunt 7 ceruri ale ordinelor îngerești. Solomon a construit Templul în șapte ani. Zidurile orașului Ierihon s-au prăbușitdupă ce 7 preoți, suflând din 7 goarne, le-au înconjurat de 7 ori. Profetul Elisei a strănutat de 7 ori, înviind un copil care murise. Un lepros se afundă de 7 ori în râul Iordan și se vindecă. Un faraon visează 7 vaci grase și 7 vaci slabe și Iosif, dregătorul iudeu, tălmăcește: Egiptul va cunoaște 7 ani de belșug și tot atâția de restriște.

Cifra 7 e și cheia Apocalipsei: 7 biserici, 7 stele, 7 spirite dumnezeiești, 7 peceți, 7 trompete, 7 capete, 7 flageluri, 7 cupe, 7 regi.

Islamul îl consideră un număr fast, simbol al perfecțiunii. Sunt 7 pământuri, 7 ceruri, 7 mări, 7 regiuni ale iadului, 7 porți. Crezul musulman e compus din 7 cuvinte. Pelerinajul la Mecca sfântă comportă 7 înconjurări ale pietrei Kaaba. Coranul afirmă că cele 7 centre energetice subtile (chakre, la indieni) ale omului au 7 semnificații ezoterice.

Interesante sunt credințele și ritualurile musulmane legate de feminitate. Dacă o mamă are 7 fiice, i se deschid cele 7 porți ale Paradisului. Unei femei cu o sarcină dificilă i se citesc 7 versete din Surate. În Iran, când se apropie clipa nașterii, se așează pe masă 7 feluri de fructe și 7 feluri de grăunțe aromate. În ajunul nunții, fecioara se duce cu un ulcior la râu, îl umple și îl golește de 7 ori și aruncă apoi 7 pumni de grăunțe în apă. Ritual de fecunditate, fără îndoială. În Siria, fata rămasă nemăritată îndepărtează influențele nefaste care o împiedică să-și găsească un soț scăldându-se în mare și cufundându-se sub 7 valuri.

Dacă la 7 zile după naștere i se pune unui copil în față o sabie scoasă din teacă, va deveni curajos.

Fetele trebuie să poarte 7 podoabe.

Rugăciunile la mormântul unui sfânt se fac 7 zile în șir, sau de 4 ori 7 (28 de zile, un ciclu lunar!).

Pentru misticii musulmani, Coranul are 7 niveluri de semnificații: „Coranul  deține un sens vădit și unul ascuns. Sensul ascuns are el însuși un sens ascuns și așa mai departe, până la 7 sensuri ascunse”. Tot ei disting în fiziologia umană 7 organe sau învelișuri subtile corespunzând fiecare câte unui profet.

Iar cele 7 etape ale căii mistice sunt simbolizate de 7 văi: valea căutării, valea iubirii, valea cunoașteriii, a independenței, a uniunii, a șasea fiind a minunării și a șaptea a despuierii de sine și a morții inițiatice.

În budism, 7 e numărul stărilor spirituale succesive care trebuie străbătute în trecerea de la pământ la cer, de la o conștiință limitată la cea „trezită”.

La naștere, Buddha a măsurat Universul făcând 7 pași în fiecare dintre cele 4 direcții. În experiența sa de eliberare spirituală a parcurs patru etape, oprindu-se câte 7 zile sub patru arbori.

Șapte abundă în nenumărate legende grecești: Hesperidele (cele cu merele de aur) sunt în număr de 7, Teba are 7 porți, Niobe are 7 fiice și 7 fii, lira are 7 corzi, iar în cultul lui Apollo, ceremoniile se sărbătoreau în a 7-a zi a lunii.

În India, tradiția afirmă că soarele are 7 raze, din care 6 corespund cu direcțiile spațiului, iar a 7-a e centrul, după cum curcubeul are 7 culori: 7 plus rezultanta sa albă.

La amerindieni, 7 reprezintă coordunatele cosmice ale omului: 4 puncte cardinale – realitatea înconjurătoare – și axa lumii, traversând-o în centrul ei care este AICI (omul) și terminându-se Deasupra și Dedesubt.

Civilizația Maya adora un Dumnezeu-Șapte, sau Dumnezeu-Agrar, care era și cel al focului sub toate formele sale: ceresc (fulgerul), subteran – încălzind pe Mama-Pământ și focul din vatră, cel al omului.

Pe un perete din Templul de la Cuzco, un desen reprezenta 7 ochi, „Ochii tuturor lucrurilor”, probabil ochii divinității supreme Viracocha.

Și în multe triburi africane, 7 e un simbol al desăvârșirii și unității, 7 fiind suma lui 4, simbolul feminității și 3, simbolul masculinității, deci al perfecțiunii umane.

Prin transformările pe care le produce, numărul 7, pivotând între două momente, este o cifră magică, deopotrivă de împlinire și de promisiune.

Nici din cultura noastră tradițională nu lipsește cifra 7: balaurul din basm (corespondentul dragonului în mitologia românească) avea 7 capete; la masa ursitoarelor unui prunc se așează 7 linguri noi de lemn și se presară sare în 7 locuri ale mesei; postul Paștelui ține 7 săptămâni; cortegiul către groapă face 7 popasuri – simbolizând cele 7 opriri ale lui Iisus pe golgota. Și încă…

Mă întrebam, la începutul editorialului, ce rezonanță are pentru mine cifra 7. Ei bine, nu pot să nu mă găndesc că exact acum 7 ani (în martie ’99) am început să lucrez la revista Cosmopolitan.

Să fie oare aceasta închiderea unui ciclu?”

Da, într-adevăr, atunci, cu acest editorial, am închis un foarte ciclu frumos din viața mea. Dar acum? La șapte ani de editură și asociație? Se va petrece la fel? Nu, dragi iubitori ai cărților noastre și dragi călători în stările de conștiinta extinsă, nu.  Nici editura și nici asociația nu vor ramâne fără prezența mea dar, cu siguranță, și eu si ele (dar și voi!) vom trece la un alt stadiu al existenței noastre și la un alt nivel de conștiință.

Vă aștept, cu inima plină de bucurie și recunoștință, mâine seară la extraordinarul concert cu Krishna Das sau duminică la workshop.ul în care vom cânta, împreună cu el, mantre sacre care au darul de a ne deschide chakra gâtului, a exprimării de sine, a creativității. Un weekend magic în care ne vom permite să fim cine suntem cu adevărat: Ființe umane, Îngeri și Divini.

Cu iubire,

Elena Francisc Țurcanu


Descarcă acest articol ca PDF.

14 comentarii

 1. genial articolul ma-m gandit si eu la acest sapte dar nu am descoperit atat de mult.Si in biologie se stie ca daupa 7 ani in organism nu se mai gaseste nici o celula veche

 2. Imi amintesc editorialul si ma bucur ca am avut ocazia sa-l recitesc. Mi-ar fi placut sa pot ajunge in acest weekend la Bucuresti. Poate nu m-am canalizat suficient de mult, poate nu e momentul… dar poate va mai veni unul si ma va gasi atunci. Va doresc zile minunate si abia astept sa veniti inapoi si sa ne impartasiti ce ati trait si simtit, invaluiti fiind de ritmurile si acordurile deosebite ale muzicii lui Krishna Das.

 3. Eu sunt nascuta pe 07-07 :) deci pentru mine e chiar magica cifra 7.Bafta in continuare,Elena!Iubire si Lumina!

 4. Ce e minunat, atunci cand esti constient d de pasul schimbarii, atunci cand stii ca esti creator divin… este ca stii ca te deschizi viitorului, dar in acelasi timp, ca te deschizi surprizei divine! Divinul se joaca cu noi si oricat am vrea sa ghicim cum incepe noul ciclu…ei bine! nu putem!Dece? Pentru ca Dumnezeu adora surprizele!Daca nu ne-am minuna, nu ne-am surprinde, n-am simti jocul ludic dintre Shakti si Shiva(pasiunea vietii, zeita care incita constiinta, care aduce lui Shiva impulsul de a dori…si care transforma haosul intr-n dans)
  La concertul lui Krishna Das am locul 16, care teozofic e 7. Sincronicitatea imi spune ca toti ne transformam si… ne tot transformam pana devenim iubire si constiinta pura si divina!Simt iubirea voastra, Elena si Horia…spuneam la ultima intalnire ca ma atrageti ca un magnet…ei!… uneori mintea mea nu recunoaste imediat ca e vibratia iubirii…in calatoria inimii. Va multumesc

 5. In cicluri,multiplu de 7+ secunde are loc descarcarea unui cuplu care face dragoste, gravitatia are o contributie esentiala in proces.
  Apa de ploaie se „desface” daca intalneste un „ciocarlan”, la fiecare 7 secunde. Imaginati-va picaturile care explodeaza pe rand, functie de ceasul fiecareia.
  Cel mai cunoscute sunt pomana de 7 ani, si curele de 8 zile, 7+.
  Sigur se intampla ceva cu apa din noi, in biserica la 7 zile, structura moleculara este schimbata de anumite „masinarii gravitationale”. Acelasi rezultat apare la Junii care arunca in hora buzduganul, si la fiecare 7 secunde, dupa „timpul” fiecaruia, se produce o reinnoire de primavara a apei corpurilor. In cicluri de 7 ani se primeneste apa corpului, sructo-apa fiecaruia devine mai toxica sau mai apropiata de norii nemuritori, functie de ganduri si stil de viata.
  Orasul Coroanei are o emblema interesanta,
  Bucegii au o apa speciala la ” 7 izvoare „.
  Ce stiau dacii nemuritori despre cifra 7 ?

  Preot Dac mergatori pe Nori

 6. Ma bucur pentru ca ne impartasiti aceste informatii legate de cifra 7 , numarul destinului meu este tot 7 si identific cu aceasta cifra :)afland mai multe informatii prin intermediul numerologiei , este fascinant::)

 7. „cei sapte ani de acasa”,aceste cuvinte trimit in primul rand la puritatea cu care vine in experienta pamanteana un nou-nascut si pe care o mai manifesta,atat cat poate sa „tina de ea”.atata timp cat apa din celulele sale are destul din cea cu care a venit,in acest prim ciclu de 7 ani,copilul inca mai pastreaza puritatea,naivitatea gustarii vietii,fara judecati,ramanand inocent.e drept ca „slefuirea” lui ca individ care sa poata face societatii in care e si conditiilor impuse de aceasta dimensiune,tine de cei care-l „educa”.schimbul care se pregateste a fi complet dupa 7 ani de la venire,de cele mai multe ori (pana acum) a impins pana la 180 grade puritatea,inocenta…si au implantat in locul energiilor „de ACASA”,energiile „din casa”;a familiei biologice (sau a celor ce-i sunt in preajma)cu tot noianul de sisteme de credinte si reguli,restrictii,limitari,emotii ale suferintei.de aceea indrumarea primilor pasi in viata isi pune atat de pregnant amprenta asupra desfasurarii viitoare a experientei persoanei respective.
  in primii 7 ani ACASA divina se impleteste cu acasa constiintei de masa,cea din urma inhatand cu violenta faptura inocenta si intorcand-o cu spatele la trairea puritatii.nici o condamnare la adresa faptuitorilor;asa au fost si ei la randul lor „educati”.
  savurez imaginea unei societati ai caror membi vor avea sansa unui altfel de tratament,astfel incat „cei 7 ani de acasa” sa nu mai constituie inlocuirea inocentei cu frica,suferinta,restrictii,limitari….in acest fel, ACASA divina poate dainui impreuna cu acasa pamanteana manifestata de UMANUL-DIVIN,rostul primordial al experientei Pamant.

 8. De 7 X infinit:
  bucurie, prezenta, regasire, adevar, iubire.
  AnA

 9. tot 7 sunt si sunetele muzicale fiecare cu ethosul sau .pe fiecare din in ele se poate construi o tonalitate sau un mod muzical cu um epicemtru (tonica )asemanator unui sistem planetar (soarele).Platon are o lucrare in care bazat pe carcetarea numerelor si a relatiilor dintre ele descopera identitatea proportiei distantelor in asezarea suntelor muzicale in gama(mod) cu cea a planetelor in jurul soarelui.si numarul de octave utilizate in muzica este tot 7 cu exceptia orgii care are 8.la fiecare repetare a unui sunetnumarul de vibratii(hertzzi) este dublu. de exemplu sunetul de acordaj LA central are 440 hz ;la o octava superioara el are 880 iar la cea inferioara 220 nota bene aceste sunete sunt naturale si se pot regasi perfect acordate si in emisiile planetelor sistemului solar receptate prin radarele ultra perfectoinate mai mult s-a constatat corespondenta frecventelor care corespund si sctioneaza asupra ceacrelor .de fapt aceste fenomene fizice stau si la baza muzicilor cu influenta benefica su nu ( pt. ca exista si din asta) pe linga muzica bio pe care o promovati incercati si efectul binecunoscut si cercetat al clasicilor in special al Barocului ca facilitator de procese cognitive si al memoriei de lunga durata.cu drag tuturor celor care au trecut pragul si integreaza in continuare noile revelatii date noua acum cu prisoninta .nu uitati insa ca fiecare are o misiune si persoane in jur pe care le poate ajuta sa se trezeasca si sa le indrume .SOPHIA

 10. Un intelept ,care m-a atins profund,spunea:”O femeie nu e insarcinata decat cu propriul ei copil….Voi cei ce fauriti,dezvatati-va de „pentru aproapele”.In egoismul vostru,a acelora ce fauriti,este prevederea si bagarea de seama a femeii insarcinate ! Fructul pe care nu l-a vazut nimeni cu ochii,e fructul pe care il ocroteste,il cruta si il hraneste dragostea voastra.Acolo unde se afla intreaga voastra dragoste,in copilul vostru,acolo e si intreaga voastra virtute !Munca voastra,vointa voastra, e „aproapele” vostru: nu va lasati sa fiti inselati de valori false!”

 11. indraznesc sa propun o discutie indrazneata ,curata,privita cu ochi de maestru,asa cum e posibil aici,pe aceasta tema.va multumesc.

  • da, e o tema interesanta pentru un articol mai larg. multumesc lucica. ce mai faci? poate vii pe 13 decembrie la intalnire.

 12. cu multa bucurie vin !(poate chiar cu vin).
  ma minunez,pur si simplu,cat e de …reconfortant.e o enorma bucurie sa privesc cu lupa in tesatura intortocheata si incalcita de …raspunsuri-obisnuinte-uitate-de-veacuri si sa constat ce usor pot „prinde hotul”,iar odata ce e prins,se dezumfla fasaind ca un balon.cu fiecare „intalnire” de acest fel ma simt mai libera.(banuiesc ca asta voiai sa spui prin „umblu liber”).

 13. cat de copii putem fi
  decesasesinusapte spuneam prunc fiind
  acum sunt nevoit sa privesc lucrurile din perspectiva intalnita aici si nu doar : de ce sapte si nu sase ?:)
  fizica cuantica ar putea fi un raspuns.nu o aborda cu sfintenie,abordeaza-o cu minte si suflet,cu dragoste si curiozitate
  apoi,poate,imi vei raspunde : de ce sapte si nu opt
  iar eu am sa zambesc fericit
  pace voua

Adresa ta de email nu va fi afişată pe site. E OK să pui linkuri utile.
Descarcă acest articol ca PDF.
Print

Copyright © Călătoria Inimii 2010 - 2021

Călătoria Inimii este marcă înregistrată a Asociației de Terapii Transpersonale. Articolele de pe acest site sunt proprietatea intelectuală a autorilor și pot fi preluate doar cu precizarea numelor acestora și a sursei din care au fost preluate, în urma acordului scris al administratorului siteului www.calatoriainimii.net