Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Scris de la 30 decembrie 2011 astrologie arhetipala | 3 comentarii

Constiinta transformarii oglindita in CerSfarsitul care nu-i aici. Semnele sufletului. Sinele colectiv: transformare radicala. Invingerea fricii. Dualitatea constienta si realizarea Sinelui. Timpul expansiunii spirituale. Integrarea trecutului in momentul Acum. Transformari interioare, semne pe Cer.

Tot despre 2012, dar altfel

de Todora Muth

A mai scrie ceva despre 2012, din perspectivă astrologică, mi se pare în egală măsură o provocare şi un act de trufie. M-am gândit mult, înainte de a deschide un nou fişier word. Dar se pare că trufia a învins. Zilele trecute, în timp ce lucram la sintetizarea datelor pe care le adunasem pentru articol, am devenit brusc atentă la versurile cântecului pe care îl fredonam fără glas: „când oprit la o răscruce / drumul nu ştii să-l prezici / ţine minte / sfârşitul nu-i aici!” (din creatia lui Bob Dylan, în versiunea românească a lui Florian Pittiş) realizând, uimită, că tocmai imi dădeam raspunsul la întrebarea care mă preocupa: ceea ce pot spune, cu convingere, este că 2012 va reprezinta o răscruce dar nicidecum un sfârşit!

2012, static

Pentru că am citit cu toţii (poate prea multe) „profeţii” şi analize pe această temă, vă propun o altfel de abordare, mai apropiată de limbajul ancestral al simbolurilor, adresându-se deci mai curând sufletului decât minţii. Intr-un articol anterior am vorbit despre simbolurile sabiene, de felul în care s-au născut ele şi cum pot fi folosite. Acum, am pornit de la analiza hărţii natale a Anului Nou, 2012, şi am identificat aceste simboluri, pentru punctele importante ale hărţii. Şi pentru că energia Soarelui va fi influenţată de fuziunea ei cu cea a lui Pluton iar energia emoţională a Lunii va fi modulată de impulsurile imprevizibile ale lui Uranus, ambele luminarii participând la conjuncţii în 1 ianuarie, nu puteam să le privesc pe fiecare decât formand un tot, cu planeta care ii sta alaturi. Soarele (Sinele colectiv, în analiza noastră) este supus unei transformări radicale (efectul lui Pluton) iar Luna (nivelul nostru afectiv, sufletesc, inconştient) trece prin stări necunoscute până acum, intense şi inconstante (efectul lui Uranus).

Simbolul sabian pentru Soare este „Într-o barcă cu pânze, marinarii hrănesc un albatros domesticit” Invingerea fricii instinctive, prin blândă convingere. Cucerire plină de bunăvoinţă. Cultivare de valori spirituale. Inocenţă. Lui Pluton ii corespunde: „Intr-o sufragerie mare, inundată de lumina soarelui, canarii cântă”. Fericirea care radiază dintr-o personalitate integrată. Fixare fermă în confortul social sau respectabilitate. Din întâmplare (!) ambele simboluri se referă la păsări, care în vechime reprezentau sufletul omului şi evoluţia sa. Să nu uităm că şi Duhul Sfânt este reprezentat iconografic printr-o pasăre, un porumbel alb. Aici avem păsări blande, care sunt hrănite de oameni şi care încăntă oamenii prin cântecul lor. Este amintită până şi lumina soarelui, care se revarsă, în simbolul pentru Pluton, certificând întâlnirea pe care cei doi astri o au pe boltă.

Pentru Lună, găsim: „Un om se exprimă în acelaşi timp în două domenii” Dualitatea conştientă prin care omul se diferenţiază în mod real şi pentru prima dată de animale. Capacitate de adaptare prin muncă. Expansiune de sine., in vreme ce lui Uranus îi revine: „O femeie s-a ivit din ocean; o focă o îmbrăţişează”. Potenţialitate a individualităţii: individul se iveşte din colectiv şi realizează sinele pentru prima dată. Experienţa umană pare că atinge stări fără precedent, „uraniene”,  femeia ivindu-se pur şi simplu din ocean, de parca acesta este mediul său traditional de viaţă, lasandu-se îmbrăţişată de o vietate marină, ca de o soră. Mai mult, modalităţile de exprimare devin foarte complexe, permiţand comunicarea simultană, pe mai multe niveluri sau direcţii.

Ascendentul Noului An este in Balanţă, semnul relaţiilor, al armoniei interioare şi exterioare, al justiţiei şi echilibrului pe toate planurile. Aferent lui, citim: „Este interpretată o simfonie care dramatizează ascensiunea eroică a omului”. Inspiraţie prin identificare creativă cu marea mişcare a ciclurilor. Expansiune spirituală. Incurajare reînnoită. Mi se pare de prisos să adaug ceva la interpretarea formulată de Dane Rudhyar. Repet doar: ascensiunea omului, marea mişcare a ciclurilor, expansiune spirituală!

Foarte importante sunt mesajele transmise de Venus şi Saturn. Venus este cea mai puternică planetă din hartă, ceea ce înseamnă că energia acestei planete impregnează cel mai profund începutul de an şi este şi guvernatorul Ascendentului, punându-şi amprenta asupra comportamentului şi actiunilor noastre in anul viitor. Venus este plasată in Vărsător, semn în care energia sa transcende iubirea la nivel individual, ea atingand aici forma lui agape, iubirea-comuniune sufletească, ce porneşte din Sine, nu dintr-un ego omenesc.

Saturn, Învăţătorul, are şi el o poziţie cheie, marcând resursele noastre precum şi valorile la care ne vom raporta. El este susţinut şi înnobilat de un aspect armonios pe care il realizează cu Neptun, planeta simbol a iubirii necondiţionate şi a conştiinţei cristice.

Lui Venus îi corespunde: „Doi oameni, trăind departe unul de celălalt, în comunicare telepatică”. Stăpânirea conştientă a limitărilor spaţio-temporale ale existenţei obişnuite. Realizarea realităţilor fundamentale în toate situaţiile. Simbolul pentru Saturn este: „Uriaşe mulţimi de oameni se grăbesc spre cunoaştere”. Dorinţă intensă de înfrângere a vieţii pasionale oarbe şi de a-i ridica pe ceilalţi. Viziune intelectuală. Extindere mentală. Neptun, adaugă: „Odată metamorfoza încheiată, un fluture îşi desface aripile”. Nemurirea sinelui adevărat. Ascensiune într-un nou domeniu al vieţii. Proiecţie încrezătoare a sinelui. Mi se pare că am atins o zonă a adevărurilor mai presus decât noi, unde cuvintele devin neputincioase, de aceea, imi rezum comentariul la exprimarea propriei mele uluiri vizavi de acurateţea mesajelor conţinute în hartă.

Studiindu-l pe Mercur, care semnifică felul în care vom gândi şi comunica, îl găsim în Săgetător, semnul integrării aspectelor noastre instinctuale pe un nivel de conştiintă superior, prin sublimare şi alchimizare. În dreptul lui Mercur putem scrie: „Oameni care taie gheaţa unui iaz îngheţat, pentru a o folosi în timpul verii”. Adâncimea de operare necesară pregătirii următoarei faze de viaţă. Sacrificiul prezentului, pentru viitor. Mercur este în legătură cu Marte, energia acţiunii şi a luării de decizii, situat în Fecioară. Corespondent lui Marte, gasim: „Un grup de colonişti îşi încep călătoria, în maşini vechi”. Ridicarea spre realizare, în ciuda echipamentului neadecvat. Bucurie în întâmpinarea chemărilor vieţii. Aventură din convingere. Un simbol dinamic, demn de activul şi impulsivul Marte. Pare evident că atât procesele raţionale cât şi acţiunile noastre vor fi supuse unor schimbări de fond, vor traversa praguri pentru a se putea sincroniza cu noile frecvenţe vibraţionale ale undelor cerebrale, ulterior materializate în hotarâri şi fapte.

Jupiter, arhetipul Marelui Preot şi/sau al Judecătorului, se pregăteşte să tranziteze semnul Taurului. Pentru el, identificăm simbolul sabian: „Un râu de munte limpede, curge printr-un defileu stâncos”. Puritate, excelenţă şi disponibilitate imediată a forţei şi puterii vitale. Împrospătare. Susţinere de sine. Înţelesul este foarte optimist, sugerând că dispunem – fără nici o îndoială – de întregul potenţial necesar pentru a găsi exact calea, soluţiile şi tenacitatea de a parcuge parcursul propriei noastre deveniri, ca nişte râuri limpezi, pline de forţă. Este menţionată şi susţinerea de sine pe care Credinţa (simbolizată tot de Jupiter!) ne-o dă.

În fine, am mai citit simbolul sabian pentru Nodul Nord al Lunii, care semnifică ce avem de realizat pe 2012, la nivel global. Asociat acestui punct, avem: „Sfinxul şi piramidele, rămăşiţe ale unui trecut glorios, continuă să dăinuie”. Realizare bazată pe înţelepciunea trecutului. Vaste resurse ale Sinelui. Antecedente. Greu de comentat! Să pomenesc de valoarea inestimabilă a cunoştinţelor despre Univers a „primitivilor”, pe care noi nu ni le reamintim (încă)? Să interpretez ideea altfel, afirmând că întorcându-ne faţa spre trecutul imemorial ne vom privi, de fapt, viitorul?

2012, dinamic

Dintre evenimentele astronomice şi astrologice ale lui 2012, voi puncta doar cinci.

Primul este perechea de eclipse din mai-iunie, cu eclipsa inelară de Soare din 21 mai, la gradul 1 din Gemeni (comunicare) cu ascendent in Peşti (spiritualitate) şi eclipsa parţială de Lună din 4 iunie, tot pe axa Gemeni – Săgetător, a comunicării şi înţelegerii, cu ascendent în Fecioară (cea care slujeşte).

Cronologic vorbind, pe 6 iunie, vom avea parte de un eveniment foarte rar, mai precis de un tranzit al lui Venus prin faţa Soarelui, care se petrece cam la 140 de ani (au avut loc în 1631 şi 1639, 1761 şi 1769, în 1874 şi 1882). Cea de acum face pereche cu cea din 8 iunie 2004. Semnificaţia ei este pozitivă în totalitate şi extrem de puternică, aducătoare de sperantă în capacitatea civilizaţiei noastre de a gasi soluţii viabile la crizele cu care se confruntă. Venus este iubitoare de pace, de armonie şi de echilibru. Ea mai aduce deschidere, incredere şi acceptare. În acelaşi timp, reprezintă Puterea Feminităţii, care se alătură principalului arhetip masculin, Soarele, pentru a ne aminti că fără asumarea ei nu vom cunoaşte nici întregirea, nici armonia.  Nu este o conjuncţie obişnuită Venus – Soare, ci un eveniment demn de a fi onorat, atât privindu-l pe cer – zona noastră geografică permite acest lucru – cât şi urmarind efectele sale în viaţa socială şi politică, în stările noastre psihice şi în evoluţia interioară.

Al treilea, este perechea de eclipse din noiembrie, cu eclipsa totală de Soare din 14 noiembrie, la Luna Nouă din

Scorpion (moarte şi renaştere, transformare) cu ascendent in Leu (identitatea personală), urmată de cea din 28 noiembrie, cu eclipsă penumbrală de Lună, din nou pe axa Gemeni Săgetător, accentuat fiind semnul Gemenilor şi de ascendentul situat tot în el. Ni se repetă lecţia comunicării, pe toate nivelurile şi în toate modurile, de la comunicarea de sine la comunicarea cu ceilalti, de la monolog interior la dialog politic şi filozofic.

Al patrulea, este intrarea lui Saturn în semnul ascuns, pătimaş şi răzbunător al Scorpionului. In Balanţă, unde va mairămâne până în toamna anului viitor, pe 6 octombrie, Saturn se simte foarte bine, aducand responsabilizare şi seriozitate în relaţii. Intrarea in Scorpion ar putea fi însoţită de ieşirea la lumină a unor dedesubturi nebănuite, în politica sau în structurile economiei  mondiale. Dar mai bine, poate, să nu anticipăm. Saturn va rămâne în Scorpion până la sfârşitul lui 2014, rezervându-ne cine ştie ce surprize.

Ultimul eveniment la care mă voi opri acum este formarea unei configuraţii astrale ce are o semnificaţie excepţională, pe 19 decembrie, ea rămânând activă până pe 21 decembrie, celebra dată de final a calendarului mayas. Ce vom avea? Un aşa numit „yod” sau „ deget al lui Dumnezeu”, configuraţie care indică ceva ce TREBUIE împlinit, consecinţele fiind dezastruoase în caz contrar. Este o combinaţie între trei planete, care formează un triunghi isoscel, având la bază două

planete mai lente iar in vârf pe o a treia, mai rapidă, situata la 150 de grade de fiecare din primele două. Implicate sunt acum Saturn şi Pluton, care formează baza triunghiului, vărful fiind Jupiter. Semnificaţia unui yod este, aşa cum am spus, de acţiune obligatorie, de materializare a voinţei divine sau, dacă nu, asumarea consecinţelor. Saturn (lecţia) este
plasat în zona care vizează resursele noastre precum şi valorile care ne ghidează, Pluton (criza dar şi transformarea) este în zona care marchează începutul şi sfârşitul, în timp ce Jupiter este plasat în casa cresterii spirituale, a trezirii, a conştientizării. De menţionat că această configuraţie astrală, implicând planetele Saturn, Pluton şi Jupiter se formează extrem de rar, la distanţă de sute de ani, în timp. Tentaţia spre comentarii este uriaşă dar taote ar fi simple presupuneri, deocamdată, aşa încât e mai bine să le evităm. Cert este doar că în oglinda cerului se răsfrânge tensiunea şi zbuciumul cu care noi ne confruntăm aici, pe Pământ. Ni se dă şi o soluţie, sus, pe cer: Jupiter! Şi cum pe Tabula Smaragdina scrie „cum este sus, aşa este şi jos”, să avem încrederea necesară că soluţia propusă acolo se va regăsi în felul în care vom alege să trăim de acum încolo.

 

PS.  Dan Ciubotaru, astrolog român de valoare, în studiul său dedicat yodurilor formate de Saturn, Pluton şi Jupiter, a descoperit că ultimul şi singurul yod de acest fel care a avut loc în ultimele patru sute de ani, s-a produs în 17 mai 1989, odată cu evenimentele mondiale care au anunţat şi pregătit căderea comunismului. No comment!

PS by Agnis: Teodora Muth este unul dintre aceia care au parcurs impreuna cu noi, pana la capat, drumul catre Sine. Este una dintre Calauzele Calatoriei Inimii care va va insoti, alaturi de noi, în incursiunile voastre de Constiinta. Astrolog exceptional, va sustine alaturi dr. Mark Seelig workshop-ul de astrologie arhetipală aplicată „Identitatea celestă. (Vazuţi) Prin ochii zeilor”. Workshop-ul se va desfăşura pe 18-19 februarie 2012, în Bucureşti, la UnaGaleria, în strada Budişteanu 10. Pentru cei interesaţi, înscrieţi-vă repede, nu mai sunt decât câteva locuri disponibile. Va fi unul dintre cele mai importante evenimente Calatoria Inimii din 2012. Va reamintim: Călătoria dr. Mark Seelig în România va cuprinde, în afară de workshop-ul de astrologie arhetipală, o conferinţa extraordinară despre Conştiinţa anului 2012 (16 februarie) şi un concert de flaut indian (17 februarie). Pentru detalii intraţi aici. :)

 

 

 


Descarcă acest articol ca PDF.

3 comentarii

  1. Foarte frumos spus si simtit draga mea ..
    Cu mult drag,
    Andrada

  2. Multumim Teodora!!! Interpretarea imi confirma intuitiile ca va fi un an cu un potential transformator enorm! iar totul imi pare sa fie sub semnul lui Agape :)

Adresa ta de email nu va fi afişată pe site. E OK să pui linkuri utile.
Descarcă acest articol ca PDF.
Print

Copyright © Călătoria Inimii 2010 - 2021

Călătoria Inimii este marcă înregistrată a Asociației de Terapii Transpersonale. Articolele de pe acest site sunt proprietatea intelectuală a autorilor și pot fi preluate doar cu precizarea numelor acestora și a sursei din care au fost preluate, în urma acordului scris al administratorului siteului www.calatoriainimii.net