Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Scris de la 6 decembrie 2011 astrologie arhetipala | Un comentariu

Power of Love versus Love of Power2011: criză economică gravă, calamităţi naturale şi cutremure sociale în Orientul Apropiat. Ca reacţie, mişcarea Occupy manifestă in toate oraşele mari de pe mapamond, impotriva actualei ordini strâmbe care conduce lumea. Intr-o fotografie a demonstranţilor din Amsterdam văd o pancardă, cu textul “Power of Love versus Love of Power!”

Am gasit de curând o afirmatie a astrologului vizionar Dane Rudhyar, care m-a pus pe ganduri. El zice aşa: “Omul devine doar ceva ce işi poate imagina conştient sau ceva ce poate cuprinde cu mintea sa/defini/cunoaşte”. Prima mea reacţie a fost sa parcurg, cu gândul, mileniile de istorie a astrologiei, urmarind schimbările de statut, abordare, conţinut, prestigiu, anvergură, popularitate….etc. pe care această străveche ştiinţă-artă le-a suferit, până la noi. Am traversat epocă după epocă, incercând să-mi reprezint cum ar fi fost propria mea viaţă, ca astrolog, in vremea respectivă iar revelaţia a aparut: in fiecare perioadă, cel care “citea” o harta astrologică, făcea acest lucru de la nivelul conştiinţei colective a momentului, din care era el insuşi parte. În termeni matematici, construirea unei astrograme se face şi astăzi exact in aceiaşi paşi, cu aceleaşi formule ca şi cu multe mii de ani în urmă. Dar informaţiile pe care le identificăm acum în reprezentarea grafică a unei hărţi natale, sunt de o bogăţie şi de o complexitate pe care un mag chaldeian nu şi-ar fi putut-o imagina! Pentru acel mag, înţelesurile ce se cristalizează azi când privim o temă, nu erau sesizabile, din simplul fapt că depăşeau limitele orizontului conştiintei sale.

In acele timpuri, astrologia descria omul şi evenimentele vieţii acestuia, ca fiind condiţionate de poziţia planetelor pe bolta cerească, oprindu-se la crusta superficială a personalităţii (poate şi a câtorva trasaturi fizice) şi la succesiunea secvenţială a unor fapte.

Care este motivul pentru care am ţinut să încep cu citatul din Dane Rudhyar? Simplu! El ne face atenţi că, practic, atunci când ne gândim ce vom fi, nu avem alte limite decât cele în care ne ţine captivi puterea noastră de înţelegere. Mai mult, chiar, el ne dă de inţeles că dacă am fi capabili să definim Infinitul, Universul,  Iubirea noi am putea deveni aici, acum, Infinit, Univers, Iubire, dacă aşa ne-am vedea, în viitorul personal.

In articolul anterior, scriam ca fiecare tema natală se dezvoltă în jurul unui conflict central, care funcţionează ca o coardă elastică de bungee jumping, in viaţa noastră; cu toţii ne naştem cu o asemenea coardă elastică în jurul mijlocului dar unii avem şi teamă de înalţimi şi rămânem lipiţi, precaut, de peretele solid din spate, negasind in interior curajul de a sări în apele învolburate ale vieţii, alţii sărim fără să ne pese de consecinţe şi suntem înghiţiţi de ele şi abia câţiva avem atât îndrăzneala necesară cât şi talentul de a dansa cu viaţa, de a ne balansa inteligent cordelina, urcând o dată cu valurile şi coborând o dată cu ele, bucurându-ne intuitiv de dans, de joc; dacă putem intra în acest dans, devenim co-creatori ai unui nou spatiu, care nu exista până ca noi sa-l măsurăm cu deschiderea inimii şi cu respiraţia: este spaţiul creşterii noastre. Privind din această perspectivă  roata zodiacului, mult dezbătuta problemă a liberului arbitru capătă rafinamentul unui koan. La polul opus ideii de determinism sau soartă, destinul nostru, al generaţiilor acestei ere, se ţese pe urzeala alegerilor pe care le facem la fiecare pas, cu firele intenţiilor noastre, ale gândurilor şi sentimentelor care răsar şi cresc în noi. Cu alte cuvinte, suntem liberi să ne inventăm şi reinventăm, de câte ori avem nevoie, până cand recunoaştem in oglindă chipul eroului interior sau, rând pe rând, chipurile tuturor eroilor pe care îi întrupăm în timp şi – de ce nu? – chipurile unor eroi încă anonimi, pentru că în noi ei se nasc pentru întâia oară. Conflictele există pentru a fi depăşite. Fiecare din noi este înzestrat cu toate resursele necesare pentru a le rezolva într-un fel unic şi magistral, cu o singură condiţie: să uite de limite, să îşi asume puterea personală şi să-şi dea voie să se creeze pe sine, ca aurul rezultat în urma procesului alchimic care transforma conflictul în dezvoltare interioară.

Acum, aici

Astrologia acestui inceput de secol XXI este, după părerea mea, o poartă care se deschide spre ceea ce purtăm înauntrul nostru, spre zestrea primită de la ursitoarele cereşti, la naştere. In zilele noastre, astrologia psihologică (psihoastrologia) este un instrument extrem de eficient, pe care îl putem folosi pentru stimularea procesului de dezvoltare personală, deoarece ne furnizează rapid şi fără erori, tiparele comportamentale care ne blocheaza evoluţia, precum şi posibilităţile de schimbare a acestora. Tema natală este o hartă simbolică a sufletului, a etapei evolutive în care el se află, arătându-ne care sunt punctele noastre tari şi care sunt slăbiciunile noastre, cum putem interveni asupra a ceea ce vrem să modelăm altfel şi cum ne putem atinge mai uşor ţelurile. Avem acces la informaţii din toate domeniile vieţii: relaţii, carieră, familie, spiritualitate, sănătate şi chiar la date care vorbesc despre trecerile noastre anterioare pe aici. Elementele karmice ale astrogramelor explică unele situaţii sau trăiri care nu au sens in alt context decât cel relevat foarte clar de ele. Astazi nu mai înţelegem harta natală ca fiind determinată de poziţia planetelor pe ceruri, ci vedem cerul ca pe o oglindă nemărginită care reflectă nemărginirea sufletului.

Nu doar cercetătorii psihicului uman au extins harta teritoriului conştiinţei, adaugandu-i vasta şi recent acceptata dimensiune transpersonala, ci şi astrologii au reformulat sau sunt pe cale de a reformula cheia interpretării temelor natale, integrand diferitele lor elemente intr-un proces de permanentă metamorfoză, motivat de nevoia fiecarui om de a-şi manifesta potenţialul maxim, în această existenţă. Mai mult ca oricând până acum, ne punem întrebari despre identitatea personală, despre sensul vieţii. Mai mult decât oricare din generaţiile anterioare, asistăm la efectele catastrofice ale dezechilibrelor provocate de specia umană Naturii, asistăm la drama Mamei Noastre Sacre, Pamantul. Este un timp în care nu doar liberul arbitru are un cuvant de spus ci si responsabilitatea şi respectul nostru pentru lumea din care suntem parte. Când vorbim despre suflete/persoane evoluate, cadrul conflictului personal in jurul caruia se înfăşoară povestea unei vieţi se cheamă că a fost înţeles, integrat şi depaşit, că a fost atins un nivel superior al existenţei, in care fiecare este conştient că reprezintă mult mai mult decăt un corp, un conflict, un individ, nivelul la care realizăm ca prin fiecare din noi se manifestă conştiinţa divină.

Revenind la ceea ce spunea Dane Rudhyar: oare cat de greu ar fi să ne imaginăm că suntem generaţia care a ales ca Pamantul să ramană Planeta Albastră şi cat efort ne-ar cere să devenim prima generaţie de oameni care a ales conştient Puterea Iubirii?

Teodora Muth

dora_muth@yahoo.com


Descarcă acest articol ca PDF.

Un comentariu

Adresa ta de email nu va fi afişată pe site. E OK să pui linkuri utile.
Descarcă acest articol ca PDF.
Print

Copyright © Călătoria Inimii 2010 - 2021

Călătoria Inimii este marcă înregistrată a Asociației de Terapii Transpersonale. Articolele de pe acest site sunt proprietatea intelectuală a autorilor și pot fi preluate doar cu precizarea numelor acestora și a sursei din care au fost preluate, în urma acordului scris al administratorului siteului www.calatoriainimii.net