Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Scris de la 13 martie 2012 astrologie arhetipala | 2 comentarii

Astrologie Arhetipala. Echinoxiul. Intoarcerea Marii ZeiteLimbajul astrelor, limbajul Sufletului

Câteva zile, doar, ne mai despart de Echinoxiul de primăvară, care – în acest an – se va petrece pe 20 martie, la ora 7:14. Acestui eveniment astronomic i s-au atribuit, de-a lungul timpului, numeroase sensuri esoterice, astfel că el s-a păstrat în conştiinţa colectivă sub multiple simboluri prezente şi astăzi în obiceiurile şi tradiţiile ce însoţesc sărbătorile de primăvară, în toate marile culturi ale lumii.

Astronomic, echinoxiul de primăvară este definit ca fiind momentul în care Soarele traversează linia ecuatorului ceresc şi trece din emisfera australa (sudică) a bolţii cereşti în cea boreală (nordică). Ajuns în acest moment sau punct, denumit „punct vernal”, astrul nostru alunecă, în mişcarea sa diurnă, în lungul ecuatorului ceresc, ceea ce face ca, indiferent de latitudine, ziua să fie egală cu noaptea. Punctul vernal este, astrologic vorbind, primul grad al semnului Berbec, în care Soarele, după lunile întunecate şi reci ale iernii, renaşte, regăsindu-şi  forţa de a genera un nou ciclu de viaţă, în întreaga Creaţie. Dacă ne imaginăm linia orizontului, incepând cu această zi, in fiecare dimineaţă Soarele se înalţă tot mai sigur de el, tot mai puternic, deasupra ei, emanând căldură şi lumină.

Tradusă în limbajul psihicului uman, evoluţia sa pe boltă este asemenea călătoriei intreprinse de un tânar aventurier şi inconştient, care pleacă de-acasă mânat de aroganţa adolescentină, ajungând – după ce depăşeşte mai multe încercări – la cunoaşterea de sine şi la afirmarea individualităţii sale (trăsături definitorii ale Berbecului).

Soarele şi Pământul Interior

Pe măsură ce polul masculin al energiei vitale, Soarele, „se trezeşte” şi devine tot mai conştient de sine, de menirea pe care o are, forţa sa potenţează şi polul feminin, pe Mama Pământ, care sub influenţa lui benefică, hrăneşte şi însufleţeşte întreaga natură. În astrologie, Soarele simbolizează Sinele dar şi conştiinţa, Eul dar şi latura masculină a fiecăruia dintre noi şi Animus, pentru femei. Este Masculinul, cu tot ce semnifică el. Sufletul nostru, pe de cealaltă parte, este reprezentat de Luna şi Venus, zeiţele, arhetipurile feminine şi Anima, pentru bărbaţi. La echinoxiul de primăvară, cu toate că celebrăm Soarele care şi-a redobândit virtuţile de Zeu conducător, Zeiţa este şi ea onorată, sub înfăţişarea unei divinităţi tinere, exuberantă, vibrantă, plină de pasiune şi de o fertilitate debordantă.

Toţi aceia dintre voi care au lucrat vreodată cu Respiraţia Inimii, puteţi nu numai înţelege mental dansul „exterior” al acestor arhetipuri majore, ci aţi putut experimenta în mod direct dimensiunea interioară a acestora, sub forma trairii de a încorpora aceste polarităţi ale energiei universale şi a recunoaşterii lor ca făcând parte din Fiinţa noastră profundă. Fiecare dintre noi trăieşte în această dimensiune încarnată reflexia dansului ceresc al polarităţilor. Astfel, devenim conştienţi de Soarele interior, polaritatea masculină a Fiinţei, imagine a Sinelui şi onorăm în acelaşi timp Zeiţa interioară, feminitatea renăscândă şi vibrantă a acestui timp al renaşterii. Astrele nu fac decât să oglindească dansul interior al conştiinţei.

Întoarcerea Marii Zeiţe

In tradiţia wicca, ziua echinocţiului, cuvant care în latină inseamnă „noapte egală” (sau zi egală cu noaptea), a fost numită Ziua Doamnei (Lady Day), ziua în care Zeiţa revine din hibernare, fiind considerată un moment de excepţională fertilitate şi de perfect echilibru între toate polarităţile: masculin şi feminin, spirit şi materie etc. In vechea mitologie germanică zeiţa primăverii se numeşte Eostra sau Ostara, nume sub care o întâlnim şi in credinţa wicca. Eostra/Ostara, al cărei nume derivă din vechiul cuvant nordic pentru „primăvară”, „eastre”, poate fi pusă în legătură cu Aurora şi Eos, tinerele zeiţe ale zorilor, renaşterii şi fertilităţii din mitologiile romană şi greacă. De la Eostra s-a păstrat denumirea sărbătorii creştine a Paştelui in spaţiul anglo saxon, Easter. În ce priveşte tradiţia de a onora Oul, primăvara, aceasta continuă un ritual străvechi, prin care se recunoştea şi respecta sacralitatea vieţii, a Mamei Pământ şi a actului creator. Oul de Paşte este Oul Cosmic, cel care conţine întreg misterul etern al naşterii şi evoluţiei conştiinţei. Până şi iepuraşul pe care il aşteaptă copii, de Paşte, întrupează tot simbolul fertilităţii, in acelaşi timp el reprezentând şi o fiinţă complexă, capabilă să trăiască simultan pe două tarâmuri, în planul terestru şi în lumea subterană, a instinctelor şi intuiţiei. Obiceiul de a ascunde ouă decorate pe câmp, ouă care sunt apoi căutate şi descoperite de copii, are acelaşi mesaj de amplificare a puterii feminine, a rodniciei pământului şi are tot o origine păgână, străveche.

Creştinismul nu a făcut decât să preia şi să încorporeze străvechile simboluri ale cunoaşterii ancestrale care îşi avea rădăcinile în trăirea multidimensională a unor stări de conştiinţă extinsă ce oferea accesul la percepţia marilor polarităţi ale energiei universale şi la aceea a naturii arhetipale a Fiinţei omeneşti. Principiul hermetic „precum Sus aşa este şi Jos, precum Înlăuntru aşa şi Înafară” a supravieţuit discret ca o cunoaştere experienţială în interiorul tuturor sistemelor de credinţă.

Echinoxiul de primăvară 2012. Timpul Spiritului

În 2012, echinoxiul de primăvară se petrece sub auspicii generoase, care transpun în limbaj astrologic nevoia de a păstra echilibrul în toate, ideea respectării ordinii intrinseci a universului.

Pe 20 martie, la ora intrării Soarelui în Berbec, vom avea şi Ascendentul în Berbec dar şi un accent puternic pe axa spiritualităţii (casele VI – XII), unde se vor afla sase din cele zece planete. Acest lucru sugerează importanţa deosebită pe care practicile spirituale şi integrarea lor in viaţa cotidiană, le vor avea in perioada imediat următoare. Este timpul potrivit deci pentru a arunca o privire în interior şi pentru a face alegerile pe care le amânăm sub diferite pretexte, de câtva timp. 

Mai sunt cinci aspecte ale hărţii astrale a echinoxiului din acest an, pe care ţin să le amintesc, considerându-le semnificative.

1. Iubire şi Umbră

Din 4 martie, Venus a intrat şi ea în Taur, unde se află de câteva luni Jupiter, de care se apropie tot mai mult. Conjuncţia dintre ele se poate observa, noaptea, cu ochiul liber şi merită să privim întâlnirea celor două „benefice”, în toată măreţia ei, deoarece fenomenul nu are loc prea des. In secolul XX, au fost doar patru ani in care Venus şi Jupiter s-au aflat simultan în Taur, la echinoxul de primăvară: 1905, 1929, 1953 şi 1988. O conjuncţie a celor două, in adevăratul sens al cuvântului, s-a produs doar în 1929, acum 83 de ani! Care este semnificaţia arhetipală a acestui aspect astrologic?

Mai mult ca orice altceva, el simbolizează o remarcabilă capacitate de a iubi, de a accepta şi de a ocroti. Deschiderea spre ceilalţi, fără a ne propune „sa-i schimbăm”, se petrece, pur şi simplu. Nevoia interioară de a asimila toate formele iubirii, ne motivează şi ne permite să primim toate experienţele asociate ei, care vin spre noi.

Pentru că alături de Venus şi Jupiter se află şi Lilith, Luna Neagră, adăugând o dimensiune profundă, introspectivă, trăirilor pe care le putem avea, nu este exclus să întâlnim şi arhetipurile personificate de zeiţele Persefona şi Innana, în această perioadă. Cele două s-au supus, conform miturilor, câte unei grele probe, coborând în Infern, pentru a-şi regăsi iubitul. Teritoriul iubirii poate fi întregit prin explorarea, integrarea şi asumarea transformărilor produse în urma unor astfel de incursiuni în tenebrele propriei fiinţe şi a confruntării cu Umbra. În ultimă instanţă, Umbra nu este decât ceea ce respingem din noi înşine în urma unei judecăţi de sine. Demersul conştienţei de sine implică renunţarea la judecată şi acceptarea necondiţionată a Umbrei ca făcând parte din noi. Este singura cale de a dizolva Umbra şi astfel de a trăi experienţa Iubirii complete. Caci Umbra şi Iubirea nu sunt decât dimensiuni complementare ale aceluiaşi spaţiu de Conştiinţă. 

Cum semnul Taurului este gazda acestei reuniuni planetare de excepţie, iar Taurul semnifică pământul, natura şi tot ce ţine de ea, faptul că Mama Pământ va beneficia de iubire şi ocrotire este evident şi îmbucurător.

2. Transformarea Gândirii

Incărcătura planetară sau stelliumul din Casa a XII-a, cea a spiritualităţii, sugerând felurite încercări dar şi asumarea lucrului orientat spre creşterea interioară. Avem două grupuri de câte trei planete: primul cuprinde Soarele, Mercur şi Uranus, toate trei în Berbec şi al doilea Luna, Neptun şi Chiron toate trei în Peşti. Este vorba de o transformare a modului de a gândi, a proceselor mentale, care capătă o sclipire originală dată de perceperea unicităţii şi unimii noastre, în urma trezirii la conştienţă. Revelaţia unicităţii în unitate poate fi atinsă prin trăiri şi experienţe mistice, prin urgenţe spirituale şi procese interioare cu valenţe vindecătoare, care au darul de a ne pune faţă în faţă cu natura noastră esenţială, eternă şi divină. In urma acestor trăiri, multi dintre noi işi pot descoperi calităţile de terapeut (cel care insoţeşte) care există în noi toţi.

3. Renaştere Alchimică

Planeta situată în cel mai înalt punct al hărţii va fi Pluton, arhetipul Alchimistului sau al păsării Phoenix, care moare şi renaşte din propria cenuşă. Întotdeauna, o planetă situată în acest punct este foarte puternică. De parcă Pluton mai avea nevoie de un surplus energetic pentru a se face simţit! Dar astfel stând lucrurile, se pare că va avea mult de lucru, vom avea mult de lucru, mai precis, in a ne destructura şi restructura, mai cu seamă mediul social şi profesional. Partea bună este că influenţele pe care le primeşte Pluton sunt doar armonioase, celelalte planete punand şi ele umărul la ceea ce avem de implinit. Marte aduce decizie şi energie iar Jupiter, capacitatea de a gestiona situaţiile de criză.

4. Responsabilitate

Testele propuse de Saturn retrograd se înscriu tot în sfera relaţiilor, acolo unde nivelul nostru de armonie şi pace interioară capătă confirmări sau este infirmat. Cele mai dure sunt legate de asumarea responsabilităţilor ce ne revin, atunci când iniţiem sau ne implicăm într-o legătură.

5. Trancendenţa

Lecţia pe care ne-o aduce Ziua Doamnei în acest an, prin Nodului Nord lunar plasat în Săgetător şi Casa a VIII-a, este legată de transcenderea planului vieţii materiale şi accesarea unei dimensiuni superioare a experienţei acestei vieţi. Arhetipul asociat Săgetătorului, trăit la nivelul cel mai înalt, este Iluminatul, cel care a înţeles. Ca un indiciu ajutător pentru rezolvarea temei, avem simbolul sabian pentru Nodul Nord lunar, situat la 7 grade 42 Săgetător: „In cuptorul universului se formează noi metale” Hotărârea irezistibilă de a fi; capacitate infinită pentru muncă grea. Cristalizarea scopului şi a voinţei prin experienţă. Mesajul este clar.

In încheiere, voi adăuga simbolurile sabiene pentru Venus şi Jupiter, cele mai influente arhetipuri ale acestei perioade. Venus, aflată la 11 grade Taur: „O femeie udând straturi de flori deplin înflorite” Parteneriatul creativ al omului şi naturii în slujba frumuseţii. Raspunsul bogat al naturii la grija sau lipsa de griji a omului. Jupiter, la 16 grade Taur: „Un bătrân încearcă din răsputeri să împărtăşească unei mulţimi adevăruri ascunse”. Posesie conştientă de cunoştinţe şi potenţialitate mai mare decât poate fi folosită. Mare deplinătate interioară. Izolare spirituală.

De Ziua Doamnei, pe 20 martie, când Soarele îşi va face intrarea entuziastă in Berbec, să ne onorăm Zeul şi Zeiţa, care iniţiază un nou ciclu din eternă călătorie a vieţii, vegheaţi cu iubire de Venus şi Jupiter.

Teodora Muth

 


Descarcă acest articol ca PDF.

2 comentarii

  1. Multumesc frumos pt. articol, scrieti lucruri f. interesante.Va doresc numai bine

  2. Un articol revelator și foarte bine venit în această perioadă. Mulțumesc frumos pentru descoperirile subtile pe care ați ales să le împărtășiți într-un modalitate atât de minunată.

    O zi luminată de prezența divină vă doresc!

Adresa ta de email nu va fi afişată pe site. E OK să pui linkuri utile.
Descarcă acest articol ca PDF.
Print

Copyright © Călătoria Inimii 2010 - 2021

Călătoria Inimii este marcă înregistrată a Asociației de Terapii Transpersonale. Articolele de pe acest site sunt proprietatea intelectuală a autorilor și pot fi preluate doar cu precizarea numelor acestora și a sursei din care au fost preluate, în urma acordului scris al administratorului siteului www.calatoriainimii.net