Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Scris de la 1 noiembrie 2012 Articole, Slideshow | 13 comentarii

Elena Francisc : Dansul, poartă către Prezență
Marea poartă către stările de conștiință extinsă este Prezența. Iar pentru a intra în Prezență e nevoie de instrumentele simple ale Respirației, Atenției și sincronizării cu Corpul. Timpul acestuia este ACUM. Dar, Corp + Respirație + Atenție sincronă înseamnă DANS. Un Dans al Inimii.

Vreau sa cred ca din experientele traite impreuna cu noi, voi cei care ati participat la acest workshop, PREZENTA-ACUM, v-ati extras uneltele pe care le veti putea folosi, in viata de zi cu zi, pentru a va readuce, mereu si mereu, in starea de Prezenta.

Iar pentru cei care nu ati fost cu noi, aleg acum sa impartasesc cu voi ce inseamna pentru mine a-mi investiga momentul prezent si, in felul acesta, sa raspund unor intrebari pe care le-am primit pe email in urma workshop.ului.

Cum stii ca esti in Prezenta?

Pentru mine, dragii mei, calitatea constientei cu care ma raportez la continuturile mintii imi arata cat de Prezenta sunt. Si cu cat sunt mai Prezenta cu atat intru mai direct in momentul Acum si imi traiesc viata din plin si nu doar ca pe o simpla amintire a momentului trecut. Prezenta inseamna trezirea directa in momentul Acum care este, de fapt, insasi Viata. Cei prezenti la workshop au plecat acasa cu unealta principala, fundamentala, in lucrul cu starea de prezenta si cu care noi lucram mereu – Respiratia Constienta.

Chiar asa de simplu e? Chiar poate respiratia sa te aduca in Prezenta?

Ei bine, dragii mei, DA, e foarte simplu si DA, atunci cand sunt cu toata atentia orientata pe propria-mi respiratie aceasta ma face constienta de senzatiile care se trezesc in mine, in interiorul corpului rupandu-ma de continutul gandurilor. Iar acestea, senzatiile, sunt caracteristici, fara cuvinte, pe care le simt la nivel fizic in al meu corp mereu in permanenta schimbare. Si tot cu ajutorul respiratiei reusesc sa apreciez  momentul prezent devenind capabila de a raspunde in mod direct, fara a intra in reactie, la tot ce imi ofera Viata.  Respiratia este cea care ma ajuta sa-mi vad gandurile  ca pe niste bule care plutesc, sa-mi vad sentimentele ca si norii pe cerul insorit de vara. Doar cand respir constient pot recunoaste, cu adevarat, ceea ce se intampla in moment si atunci stiu ca sunt in prezenta.

In ultimii ani, de cand, impreuna cu Horia, lucram intens cu starile de constiinta extinsa, am inteles ca a  fi prezenta nu este o tentativa de a-mi controla mintea ci, mai degraba, este o curatare a filtrului prin care imi privesc aceasta natura, mereu si mereu, schimbatoare a mintii.

Si lucrand atat de mult cu Respiratia, am ajuns sa simt cum prezenta imi permite sa-mi descopar respiratia din interiorul respiratiei, gandul din interiorul gandului, sentimentul din interiorul sentimentului. Si daca constienta este cea care imi aduce mereu si mereu atentia inapoi la respiratie iar respiratia ma aduce in prezenta…prezenta este cea care imi dezvolta curajul si rabdarea, concetrarea si atentia, deschiderea si claritatea. Si tot prezenta este cea care imi permite de a intra in „nu stiu”. Si este foarte OK sa nu stiu. Iar cand nu stiu, adica in prezenta, este ca si cum m-as privi pe mine insami in ochi intalnindu-ma, pt prima oara, de fiecare data!

Creatia ultima a vietii noastre este alegerea constienta de a ne re/naste fiinte noi in fiecare zi. Din Zero catre infinit. De la nimic la Tot ceea ce este! Punct si sfera. Flux- reflux. Centru si expansiune. Asta este ce le-am spus in finalul workshopului celor prezenti pentru ca eu chiar cred ca nu putem fi creatorii realitatii noastre daca nu invatam, mai intai, sa ne recreem pe noi, mereu si mereu. Fiinte noi nascute din „nu stiu”, din marele Zero. Fiinte noi desenate mereu cu alte culori pe acea pagina alba pe care totul este posibil.

Ei bine si cum facem sa simtim toate astea? Cum ramanem in starea de Prezenta cand ne intoarcem acasa unde ne asteapta „cei care ne perturba elena francisc intr-un moment de bliss, petrecut in mexic, yucatan, la unul dintre templele maya.si ne scot din starea de zero”?

E o intrebare care, de altfel, este prezenta la toate workshop.urile noastre. Si, DA, dragi prieteni ai Calatoriei Inimii, inevitabil raspunsul nostru este: Respiratia Constienta! Iubim, eu si Horia, magica unealta, la indemana noastra oricand, oriunde si in orice situatie – Respiratia!

Te invit si pe tine acum la un mic exercitiu de respiratie consienta. Lasa-ti atentia sa alunece in interior. Alege acum sa respiri pentru ca vrei sa respiri. Simte-ti respiratia. Da-ti voie sa-ti auzi propria respiratie. Simte fiecre inspiratie si fiecare expiratie. Respiratia ta este una constienta. O respiratie ampla, profunda si foarte constienta. Observa ce simti in corp. Asculta cu atentie ce senzatii au fost trezite la viata in corpul tau de respiratia constienta.

„Mi-e teama sa renunt la control”, a spus cineva la workshop.ul  de PREZENTA-ACUM. Hmm. Ce noutate?! Multora le este foarte frica sa renunte la control. Mintea este cea care doreste controlul si cu cat ne lasam mai mult prada mofturilor mintii cu atat mai putin suntem in starea de prezenta.

Da, o alta unealta care te poate aduce in starea de prezenta ar fi alegerea constienta de a te abandona. Sa lasi controlul. Mintea innebuneste cand aude de asa ceva. Si pe drept cuvant. Cum sa lasi controlul cand o viata intreaga ai fost invatat sa te controlezi? Abandonarea controlului este piedica numarul unu in lucrul cu starile de constiinta extinsa. Dar ai oare, cu adevarat, curajul de a intra in marele flux si de a te re/crea, mereu nou, din ceea ce Universul iti ofera? Sau, mai precis, ceea ce chiar tu singur iti oferi? Indiferent de situatii atunci cand nu ne abandonam nu facem altceva decat sa impartim marea forta a vietii in doua energii separate. Si uite asa cream dualitatea. Aceste energii luptandu-se apoi, una impotriva celeilalte, chiar in interiorul nostru. Atunci cand ne luptam impotriva realitatii in loc de a iubi ceea ce este (Katie Byron, ed. EF ), impartim marea energie in opozitii care nu pot fi adunate intr-un intreg. Nelasand controlul nu facem decat sa urmam aceleasi ganduri, aceleasi credinte care, la randul lor, nu fac altceva decat sa recreeze aceleasi rezultate de care, in mod paradoxal, dorim a scapa.

Din experienta personala, va pot impartasi ca in terapiile individuale pe care le ofer sau la workshopuri, ritualuri, conferinte, atunci cand am avut  curajul de a renunta la a mai
planifica fiecare moment, doar de dragul unei false sigurante, m-am deschis in fata unei experiente colective si a unei cunoasteri ce apartine tuturor oamenilor din toate timpurile; m-am deschis unor informatii la care, de altfel, mintea limitata n-ar putea avea acces fara deschidera acestui canal. Iar pentru a da drumul acestui robinet de informatii, de cunoastere, de intuitii, e nevoie sa intru, in mod constient, cu ajutorul respiratiei,in starea de Zero. Stare de Zero care este nu doar suma tuturor posibilitatilor mele ci si suma tuturor potentialurilor mele. A fi in Prezenta insemna a nu controla care din aceste potentialuri se va manifesta. A avea incredere ca „lucurile se intampla de 400 de ori mai bine decat mintea poate concepe” .

Doar in starea de Zero ne permitem sa dam la o parte vechi definitii despre cine credeam ca suntem, definitii despre viata, prejudecati despre ceilalti, judecati asupra realitatii, calatoria inimii, yucatan, 2012identificari cu roluri de care nu mai avem nevoie. Toate acestea ne impiedica sa fim acea pagina alba pe care nu a fost inca nimic scris si pe care totul este posibil. Cand continuam sa ne definim in baza unor dezamagiri trecute nu facem altceva decat sa perpetuam in prezent insasi aceste limitari. Evenimentele din viata noastra „se” intampla pentru a ne arata exact ce avem nevoie sa vindecam, dar, din pacate, multi dintre noi aleg sa-si pastreze vie „povestea” cu care s-au identificat o viata intreaga. Avem nevoie acum, in aceste vremuri, mai mult decat oricand, de a da drumul, de a elibera si de a ierta rani vechi si identificari cu care ne-am tot jucat o viata intreaga daca nu si mai multe. Avem acum nevoie de a alege, constient, de a intra in adevaratul nostru potential care este nelimitat. Suntem, intotdeauna, mai mult decat credem ca suntem. Si ne putem da seama de asta doar experimentand, cat mai des, starea de Prezenta.

Atunci cand m-am abandonat si i-am permis Univesului si Sufletului meu sa ma inzestreze cu darurile  pe care simt ca le am acum, curgerea dintre mine si clientii care vin in terapie sau participantii la workshopurile noastre a devenit una rotunda. I-am inglobat in sfara energiei mele. O curgere energetica sferica neintrerupta de limitarile mintii. Dar pentru a putea primi ceea ce insasi Sufletul mi-a trimis, a avut nevoie sa fiu deschisa, sincera cu mine si foarte clara. Adica am renuntat la prejudicii emotionale si la judecati mentale. Am acceptat si accept, fara conditionari, ceea ce realitatea mi-a oferit si continua ofera, stiind acum, mai mult decat oricand, ca eu sunt creatorea propriei propriei mele realitati.

Renuntand la control, dragi prieteni ai Calatoriei Inimii, devenind astfel parte din Marele Flux Cosmic. O mare acceptare a tot ceea ce este. Asa cum este! Primim si daruim. Daruim si primim. Constienti ca este, de fapt, acelasi lucru. Ca nu exista „a darui” fara „a primi”. Cand nu intram in reactie ci alegem sa creem intr-un mod constient, a darui este a primi si a primi este a darui. Primim si daruim. Respiratia Circulara a Sufletului nostru!

Iar atunci cand in viata suntem in situatia de a primi un impuls energetic de la o alta persoana sau de la o situatie avem intotdeauna de ales. Fie raspundem din inima, adica din Centrul Fiintei, din starea de Zero, fie catalogam situatia sau persoana bazandu-ne pe experienta trecutului,intrand apoi in reactie si rupand, in felul acesta, circuitul energetic sferic pe care starea de Prezenta il poate crea. Momentul Acum din care noi posibilitati s-ar fi putut naste se transforma intr-un „momentul meu si al reactiei mele…al dreptatii mele…sau nedreptatii mele….” etc. In situatiile dificile, de cele mai multe ori, intram in reactie lasand gandurile si credintele sa creeze realitatea noastra, pozitionandu-ne  in acel centru emotional care ne ghideaza, fara gres, catre locul in care „stim” ca „e vina celuilalt” sau a celorlalti, sau a guvernului J a oricui numai din afara noastra sa fie. Refuzam astfel de a vedea propriile noastre responsabilitati in crearea realitatii pe care o traim. Iar asta duce la aproape imposibilitatea de a face alegeri care sa ne scoata din rolul de „victima nedreptatita biata de mine ce sunt eu”!!

Iata, pe scurt, dragii mei, ce inseamna pentru mine Prezenta si cum ma aduc in Momentul Acum atunci cand observ ca nu sunt. Asadar, Respiratia Constienta  este unealta principala pe care o folosesc ca si mijloc de a ma aduce in PREZENTA! Si cu aceasta „unealta” eu si Horia lucram la toate workshop.urile noastre.

Tot cu Respiratia Constienta și cu Prezența vom explora și în workshop-ul care se va petrece la Timișoara, in weekend-ul 1-3 martie 2013: Chemarea Strabunilor-Dansul Inimii/RH

Este extraordinar sa fii viu, sa te traiesti pe tine, cel care tu esti, asa cum esti, si sa-ti dai voie sa-ti simti corpul si energia cum curge prin el, sa-ti locuiesti corpul.  La acest workshop, ca la multe din workshopurile noastre si mai ales in programul de formare pe care-l oferim, Calea Maestrului Intrior, vom experimenta, prin dans si respiratie, natura starii de Zero. Acel loc al nimicului din care toate posibilitatile pot fi create. Cand suntem in Zero nu avem cu noi bagajul trecutului, nu intram in dorinta de a manipula prezentul, nu avem asteptari in ceea ce priveste viitorul.  Ca la toate workshopurile noastre, si la acesta, va voi conduce catre a va da voie sa simtiti, cu adevarat, aceasta extraordinara incarcatura Zero a infinitului Acum. Vom asculta vocile strabunilor ramanand insa in starea de prezenta.

Simtim marea curgere, marele flux doar atunci cand reusim sa ramanem in starea de prezenta, in momentul acum si ii permitem Universului, Sufletului nostru, sa se manifeste in aceasta dimensiune in functie de prioritatile si nevoile Sale, nu de cele create de mintea noastra. Ai incredere sa te manifesti in ritmul si in felul tau, tinand insa cont de intentiile tale clare. Cand intentia e neclara sau limitata rezultatu-i pe masura. Iar starea de recunostinta pentru ceea ce primesti (stiind ca chiar tu ti-ai daruit ce ai primit) este aceea care te conduce la a ramane cat mai mult deschis si prezent in miraculosul moment Acum!

Din nou, un scurt exercitiu: respira constient, chiar ACUM! 4 respiratii constiente. Citeste si apoi inchide ochii si da-ti voie sa te simti pe dinauntru scaldat de propria-ti respiratie. Respira. Respira. Respira. Respira. Si permite-ti sa simiti recunostinta pentru faptul ca poti alege sa respiri!

Vad de foarte multe ori in terapiile individuale pe care le ofer ca atunci cand aleg sa iasa din frica si intra in totala incredere, cei cu care lucrez, constientizeaza faptul ca sunt ghidati sau, mai bine zis, se ghideaza pe ei insisi in magia starii de Zero.  Pe de o parte, eu ca si „terapeut/insotitor” las controlul limitativ si liniar al mintii si ma abandonez Fiintei Sferice care sunt alegand sa raman in Centru, si pe de cealalta parte, persoana cu care lucrez, simte cum in starea de totala prezenta toate semintele potentialurilor ei coexista impreuna

cu toate posibilitatile. Si asa, impreuna, dam nastere unui dans magic cu efecte miraculoase .

Cand suntem in Zero, devenim constienti de evidentele sincronicitati din jurul nostru si de curgerea noastra in marele flux.

In acest mare flux va invit sa ne intalnim in weekend.ul 1-3 martie, pentru a ne dansa, a ne simti si a ne rupe, in mod constient de legaturi ancestrale care inca ne mai tin blocati in unele aspecte ale vietii noastre si, mai presus de toate, pentru a ne respira constient aducandu-ne mereu si mereu in starea de prezenta acolo unde totul este posibil.

AmmaRa

 


Descarcă acest articol ca PDF.

13 comentarii

 1. Cu Recunostinta si Onoare, Va multumesc. Prin respiratie, ma simt pe mine si zambesc. Acum inteleg ce inseamna sa ai un zambet misterios si totodata care exprima compasiune si iubire si intelegere si acceptare. E zambetul Bucuriei interioare atunci cand Esti. I see You!

 2. Da, Alina…este si zambetul meu interior, exact asa, atunci cand Sunt!
  Nu citisem inca articolul atunci cand am simtit chemarea blanda a Elenei, in Prezenta si in dans. Vom fi din nou acolo, …cu noi.

 3. Acum.. Aceste randuri ma fac sa zambesc..
  Sa iubesc shi sa simt dansul vietzii.
  Sa multzumesc ca pot impartashii cu voi zambetul.
  Shi toate acum..simtzind la fel ca atunci cand
  cand citeam prima pagina a revistei Cosmo.
  Re-Cunosc adevarul.
  Shi va zambesc cu toata inima.

 4. D fapt .. Prin re-cunosc „adevarul ” ..
  Vroiam sa spun .. Re..cunosc starea..
  Multzumesc AmmaRa shi Denise shi Alina : )

 5. Draga Dumitru,
  Atunci cand cautam raspunsurile doar in cartzi.. gasim tot felul.. Dar nu pace..
  Tu c simtzi.. Nu c crezi tu..
  Sunt multe cartzi d cercetat..
  Cu drag. am salutat.

 6. Iti multumesc AmmaRA, ai creat un cadru exceptional in weekend-ul 9-11 noiembrie 2012, un eveniment cu adevarat transformator pentru mine.
  Am dansat, m-am BUCURAT de fiecare strop de respiratie, am fost invaluit in energia colosala a triunghiului Calatoriei Inimii, care a unit tara pe axa Cluj-Iasi-Bucuresti, a miscat Pamantul „pana la lacrimi”, a reverbert in toate „cotloanele” creatiei. O energie de o vibratie subtila, inaltatoare…
  Si mai important este ca am plecat de la locul „intamplarii” cu constienta deplina a creatorului care sunt.
  Respiratia constienta este unealta de fiecare zi, este suportul pe care cladesc intreaga mea realitate, este izvorul Bucuriei de a Trai, de a fi Martorul tacut si stralucitor al curgerii lumii…
  Este cu ADEVARAT transformator.
  LIBERTATEA este tot ce mi-am dorit vreodata. Pentru prima data in viata pot spune TARE „sunt liber sa fiu asa cum sunt”.

 7. Si eu iti multumesc pentru crearea acestui WS minunat, in care am putut sa ma celebrez si sa ma bucur de VIATA!

  Aleg sa aduc aceasta Bucurie si Pofta de Viata in fiecare moment petrecut pe acest scump Pamant!

 8. Si, eu am absorbit,dansat Impreuna cu mine,cu voi, citind acest articol.M-am abandonat,l-am intalnit pe „nu stiu” intr-un spatiu linistit si zambetul l-am purtat mereu.Respiratia m-a insotit pe un fond sonor uniform cu interpretare de culoare alba.Pe atentia respiratiei am putut sa retraiesc-scriu aceste randuri.Meditatia ce am experimentat-o pe text s-a incheiat pe o vibratie…ce se pastreaza cu senzatie de extins si de inalt,inaintare.
  Cand ma restrang putin intervine MULTUMESC…!cu Draaagoosteee,Ella
  La viitorul dans chemati-ma si pe mine pentru a curge in altul devenind NOI!!!!!!!

 9. Binecuvantata fie clipa cand ai primit „mesajul” de a „da nastere” acestui workshop atat de transformator… A fost Fantastic! Dans, dans, dans si respiratie constienta. Plutind in pasi de dans pe susurul melodiilor si respirand constient am simtit BUCURIA de VIATA si atata Iubire… M-am simtit Eliberata. Am „lepadat” rusinea, frica; am trait renasterea Femeii care SUNT …
  Iti MULTUMESC AmmaRa!

 10. Draga calatoare AmmaRa,iti multumesc pentru aceasta respiratie constienta;incerc si eu sa-mi urmaresc respiratia cand nu pot sa dorm (si in alte momente)inca de mai multi ani…mi-ar place sa mai experimentez cu voi;este placut si foarte util! Cred intr-o fuziune universala a celor care respiram in prezenta!sa ne reantalnim mai puri dupa 21 decembrie! va imbratisez sufletele dar si suflarea!

 11. Multumesc AmmaRa pentru articol, am citit mai multe articole de ale voastre, am vizionat si filmulete, superb, mi-ar place sa particip , dar , deocamdata nu imi permit, dar acest articol m-a invatat sa fiu acum, m-am conectat cu voi, la final aveam o stare de bucurie si…am plans…de bucurie si acum sunt intr o stare euforica, inca odata multumesc, sa ai multa lumina in sufletel!

 12. O tu, femeie cu ochi blânzi
  Cu mâini de înger
  Ce ating
  Într-un adânc!

  O tu femeie,
  Soră a mea!
  Am ales să-mi spun cândva,
  cu vocea ta,
  Respiră, respiră iubita mea!
  Respiră adânc în inima ta!

  O tu zeiță
  Cu trup viu,
  Cu brațe lungi
  ce pot cuprinde
  infinitul
  și legăna pământul!

  O inimă pură
  O piele fină
  Parfum de flori
  Pe mâna ta,
  Mâna ta, pe pielea mea!

  În Lună am scrijelit cândva
  Că împreună vom cânta
  Vom cânta și vom dansa
  Și viața o vom celebra!
  În ochi scântei vor lumina
  și-n ele se va reflecta,
  Creația!
  Și vom putea vedea
  Ce-i mai frumos,
  Mai blând,
  Mai pur,
  Un trup, un chip
  Și mult mai mult:
  O binecuvântare
  De a fi sub Soare.
  În trup de Ea
  …….de Mama.

  Scăldate în Iubire,
  Vom adora pe veșnicie
  Cu o tăcută bucurie
  Pe EA……pe AmmaRA

  FEMEIA!

 13. In exercitiul de respiratie am simtit intradevar unde am tensiunilee din corp si problemele de respiratie. Am simtit durerea de ovar-abdomenul inferior stang si ca zona cervicala e foarte tensionata si dureroasa.
  Ca respir greu p nas-ca respir cu guyra deschisa, am inchis gura si observatie ca repir cu nara dreapta si cea stanga e obstructionata.
  Esti constient de suflu care iese:) si pacea din corp.

Trackback-uri

 1. Workshop cu Elena Francisc la Iasi. Dansul Inimii/Respirație Holotropică. Chemarea Străbunilor - Calatoria Inimii | Calatoria Inimii - [...] Mai multe despre Dansul Inimii/Respirație Holotropică, Chemarea Străbunilor, aici. [...]

Adresa ta de email nu va fi afişată pe site. E OK să pui linkuri utile.
Descarcă acest articol ca PDF.
Print

Copyright © Călătoria Inimii 2010 - 2021

Călătoria Inimii este marcă înregistrată a Asociației de Terapii Transpersonale. Articolele de pe acest site sunt proprietatea intelectuală a autorilor și pot fi preluate doar cu precizarea numelor acestora și a sursei din care au fost preluate, în urma acordului scris al administratorului siteului www.calatoriainimii.net