Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Scris de la 1 noiembrie 2013 Articole | Niciun comentariu

Briza. Şcoala Micului MaestruPrintre evenimentele Călătoriei Inimii ale acestei toamne, se numără şi lansarea programului Briza – un program experienţial de expansiune şi explorare interioară destinat copiilor şi părinţilor. În cadrul acestui program, „a învăţa ceva” va fi înlocuit cu „a cunoaşte ceva prin experienţă”, iar acest lucru presupune o extindere a cunoaşterii dincolo de nivelul cognitiv. Într-un fel, se poate spune că Briza este o şcoală, dar cu siguranţă o şcoală altfel, o Şcoala Maestrului Interior destinată celor mici, pentru ca ei să intre în contact cu adevărata natură a Fiinţei. Îi vom spune: Şcoala Micului Maestru, pentru că Briza se întemeiază pe explorarea şi validarea vastelor spaţii interioare, cultivând IMAGINAŢIA, AUTENTICITATEA EXPRIMĂRII INDIVIDUALE şi ÎNCREDEREA ÎN SINE. Abordarea din cadrul programului Briza este complementară oricărei alte abordări, completând orice sistem educaţional.

Briza se va simţi prima dată la Timişoara, pe data de 22 noiembrie, ora 18, la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva”, iar toate detaliile şi informaţiile despre această seară pot fi găsite în textul de mai jos, pe care îl facem cunoscut în forma în care a ajuns la noi din minunata împărăţie a Aerului:

 01

Din împărăţia eterică, diafană şi uşoară care se întinde de jur împrejurul Pământului, îmbrăţişându-l, împăratul Aer a hotărât că e timpul ca una dintre iubitele lui fiice, Briza, să înceapă să colinde lumea şi să facă ceea ce ştie să facă cel mai bine: să scoată Imaginaţia, Poveştile şi Magia din inimile celor care o respiră. Înainte ca acest mare eveniment să fie ales şi stabilit cu foarte mare precizie, şi anume:

 an 2013, anotimp Toamna, luna Noiembrie, ziua 22, ora 18, loc Liceul Pedagogic Timişoara

bătrânul împărat a avut grijă ca iubita lui fiică să deprindă toate cele necesare pentru ceea ce avea de împlinit şi pentru întâlnirile ei cu copiii şi cu părinţii lor:

  • I-a pus pe fii lui mai mari, Adiere, Vânt şi Val-Vârtej să o înveţe pe Briza arta suflării sau a respiraţiei. Ea a învăţat astfel, de la fiecare, tot ce era mai bun pentru ca suflarea să-i fie nici puternică, nici slabă, ci tocmai potrivită.

  • Apoi a avut grijă ca ea să citească toate cărţile de poveşti, să călătorească în lumile de poveste şi apoi, la rândul ei, să înveţe să scrie poveşti (iar poveştile scrise de Briza sunt poveşti cu totul şi cu totul speciale, pentru că ele se citesc de către copii şi părinţi deopotrivă, de la început spre sfârşit şi de la sfârşi spre început şi ascund în ele multe şi frumoase înţelesuri)

  • Nu în cele din urmă, împăratul Aer a avut grijă ca Briza să înveţe arta Magiei şi să devină ea însăşi un desăvârşit Creator Magician. Lucrul acesta era necesar pentru că, oricine locuieşte pe Pământ are puterea de a crea, de a transforma nimicul în ceva, de a da formă lucrurilor, de a materializa gândurile. Lucrul aceste nu trebuie făcut la voia întâmplării, ci cu multă atenţie şi responsabilitate, şi de aceea Briza şi-a dat toată silinţa să fie un Creator Magician adevărat.

 02

Şi, aşa cum spuneam, după ce toate pregătirile au fost făcute bine şi temeinic, ziua cea mare a venit, suflarea Brizei a început să se simtă pe Pământ, iar prima ei întâlnire cu copiii şi cu părinţii lor va fi la data amintită.

Cu mare bucurie ne-a anunţat împăratul Aer despre momentul plecării Brizei în lume, şi ne-a rugat să facem cunoscut lucrul acesta tuturor copiilor şi părinţilor şi, împreună cu ea, să-i facem pe cei mici să descopere Magia şi Poveştile, iar pe cei mari să redescopere Bucuria de a fi copilăroşi.

Onoraţi de anunţul venit parcă de nicăieri – ca toate lucrurile bune – am hotărât să primim Briza la Timişoara, într-o zi de toamnă, în aceeaşi zi în care ea va pleca de la castelul eteric al tatălui său şi va începe să colinde lumea.

La această întâlnire cu Briza sunt invitaţi şi aşteptaţi, cu mic şi mare, toţi cei care simt şi ştiu că au înlăuntrul lor un Creator Magician care aşteaptă să se exprime, să se bucure de orice experienţă, să scrie poveşti, să deseneze, să cânte şi să danseze, cu alte cuvinte, să trăiască din plin.

Prima întâlnire cu Briza se va desfăşura într-o seară, când părinţii vor putea să o cunoască şi să afle mai multe detalii despre ea, iar copiii se vor putea juca şi experimenta tot ceea ce Briza are de oferit.

Aşadar, cât timp părinţii vor asculta conferinţa Şcoala Micului Maestru , ţinută de Horia Francisc Ţurcanu, copiii vor putea să participe la unul dintre atelierele demonstrative (ce se vor desfăşura simultan), în care vor lucra aşa cum o vor face în cadrul programului Briza (lucrul cu respiraţia, prezenţa şi expresia creativă).

06

Atelierele serii:

  1. Creaţii efemere – cu Ana (venită din lumea desenului)

În pulbere, praf, pudră şi alte particule mai mărunte sau mai mari, copiii vor scoate la iveală imagini vizuale care vor exista pentru un timp extrem de scut. Ca orice lucru pe lumea asta, şi imaginile create prin întâmplarea unui gest, se vor schimba şi se vor transforma mereu şi mereu. În acest atelier de creaţie plastică al Brizei, nu vom folosi instrumentele clasice ale artistului: nici culori, nici pensule, nici şevalete. Ci materiale diafane puse la dispoziţie de orice raft de bucătărie, vom lăsa urme de degete pe suportul de lucru – atenţi la efectul oricărui gest – şi mai ales vom sufla. Ră-suflarea – aerul care vine şi pleacă – este sursă permanentă de creaţie.

  1. Ritm în sunet şi mişcare – cu Cristina (venită din lumea cântecului şi a dansului)

Tic – tac, pic – pic, cling – cling, cioc – cioc – câte sunete sunt în jurul nostru! Unele sunt continue şi se aud permanent, altele stau ascunse şi ies la iveală doar când le chemăm, altele sunt total necunoscute pentru că nimeni nu a avut curiozitatea să le dea naştere (cum este sunetul de mărgele ascunse în coaja tare a unui dovlecel). Ce ar fi dacă am ciuli bine urechile şi am asculta cu atenţie, întâi ritmul propriei respiraţii, apoi alte ritmuri pe care singuri le vom crea făcând lumea din jurul nostru să sune?

Aşa cum se înţelege, în acest atelier sonor şi vibrant, copiii vor învăţa să asculte şi să se asculte, să fie conştienţi de ritm, să-l experimenteze prin sunet şi mişcare. Lumea e plină de ritmuri şi sonorităţi, de vibraţie şi pulsaţie, totul e o curgere între tic şi tac.

La fel e şi respiraţia noastră – de care Briza ne face mai conştienţi – o succesiune infinită de in-spiraţie şi ex-piraţie care face ca totul să fie!

  1. Chipul din oglindă – modelaj cu Daciana (venită din lumea sentimentelor)

Zilnic ne privim în oglindă şi zilnic ne vedem chipul reflectat pe geamuri ori pe alte suprafeţe lucioase. Dar cine şi mai ales cum este persoana care ne priveşte din oglindă? O privim cu adevărat? Îi acordăm, cu adevărat, atenţie? Şi, mai ales, ascultăm ce are să ne spună?

Se spune despre chip că este oglinda sufletului nostru şi că el reflectă în exterior tot ce ascunde interiorul. Aşadar, o contemplare (adică o privire atentă!) în oglindă este o contemplare a sufletului. Învăţând să ne privim chipurile şi să ne ascultăm, putem învăţa să îi privim şi să îi ascultăm şi pe ceilalţi, căci chipurile noastre spun totul despre noi. În cadrul acestui atelier, în material solid, vom modela chipul văzut şi observat în oglindă şi îl vom pune la păstrare, sub forma unei măşti, care să ne amintească de prima întâlnire cu Briza.

Şi vom observa efectul respiraţiei pe chipurile noastre, căci respiraţia este cea care pune în interior totul în ordine, pentru ca ordinea să se reflecte în exterior.

  1. Un pas pe Tărâmul Poveştilor – cu Laura şi Raluca ( venite din lumea poveştilor)

În primul şi în primul rând vom trasa o graniţă cu cretă albă (sau de oricare altă culoare). Va fi graniţa care separă lumea noastră de cea a poveştilor, iar trecerea ei conştientă ne va transpune în lumea lui A fost odată.… Pătrunşi în acest teritoriu vast şi deosebit de frumos, vom trăi – pe pielea noastră – întâmplările unei poveşti. Aşadar, ne vom transforma, prin magia pe care o vom învăţa de la Briza – în personaje de poveste şi, înainte de a pune povestea pe hârtie, o vom experimenta. E cu totul şi cu totul altceva să scrii despre păţania unei prinţese prin pădurea fermecată după ce ai fost în rolul prinţesei, a copacului vorbitor, ori al vulpii mincinoase. E cu totul şi cu totul altceva să scrii o poveste şi să îi depeni firul, după ce ştii importanţa oricărei decizii în chiar mijlocul evenimentelor.

Va fi un atelier de scriere creativă, dar un alt fel de scriere creativă, căci înainte de a scrie vom trăi povestea, îi vom întruchipa personajele şi îi vom construi lumea. Apoi, totul e înşiruire de cuvinte!

Iar pentru a face toate acestea, pentru a fi atenţi la ce simţim atunci când suntem într-un rol sau altul, când trecem printr-o întâmplare sau alta, ne vom folosi de respiraţie şi de atenţie, instrumente necesare în orice act de creaţie.

 04

Aceasta este propunerea noastră pentru seara de 22 noiembrie, când Horia Francisc Ţurcanu, Raluca Ardelean, Ana Adam, Laura Ungureanu, Daciana Ardelean şi Cristina Srour vă vor face cunoştinţă cu Briza.

La finalul celor patru ateliere destinate copiilor şi al conferinţei pentru părinţi, vom prezenta programul şi calendarul Brizei, dar şi site-ul care va fi locul de întâlnire virtuală a tuturor acelora care vor să fie inspiraţi de Briza. Această platformă virtuală va reflecta tot ceea ce vor face copiii în cadrul atelierelor Briza, va oferi idei de joacă şi interacţiune pentru copiii şi părinţii care nu vor putea participa direct la ateliere, va propune teme de creaţie pentru cei dornici să se exprime prin scris sau desen şi va face cunoscute aceste creaţii.

Imaginaţia, Poveştile şi Magiile curg în lume din Inimi şi fiecare inimă contează!”

Raluca Ardelean

03


Descarcă acest articol ca PDF.

Adresa ta de email nu va fi afişată pe site. E OK să pui linkuri utile.
Descarcă acest articol ca PDF.
Print

Copyright © Călătoria Inimii 2010 - 2021

Călătoria Inimii este marcă înregistrată a Asociației de Terapii Transpersonale. Articolele de pe acest site sunt proprietatea intelectuală a autorilor și pot fi preluate doar cu precizarea numelor acestora și a sursei din care au fost preluate, în urma acordului scris al administratorului siteului www.calatoriainimii.net