Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Scris de la 7 noiembrie 2013 Articole, astrologie arhetipala, Slideshow | Niciun comentariu

Cercul și SferaCercul este, foarte probabil, cel mai simplu si sugestiv simbol sacru. În el recunoaștem cu toții, indiferent de cultura din care venim, Soarele, Creația, Sinele, starea de întregire, spatiul consacrat in care au loc misteriile. Cercul este proiecția în plan bidimesional a sferei care, la rândul ei, reprezintă simbolic procesul infinit al expansiunii Conștiinței. Prin jocul simplu al renunțării la una dintre dimensiunile sale, sfera se lasă conținută în cerc, la fel cum complexitatea destinului unui individ se lasă încrustată în cercul miraculos al astrogramei sale.

cerc-in-nisip

Cercul, reprezentarea Sferei în plan

Ritmurile Cerului Interior, acest happening de astrologie experențială a carui sămânță a fost plantată în luna ianuarie, la București, a creat și el un cerc, în spațiu și timp. După București, au urmat Timișoara, Târgul Mureșul și Iașul, pentru ca la începutul lui decembrie, în zilele de 6 – 8, să ajungă din nou în București, tot iarna dar acum aproape de momentului solstițiului, a unui final de ciclu, parcă pentru a împlini lucrarea de peste an.

Arhetipul Lunar feminin

Arhetipul Lunar feminin

Cercuri sacre au format și participanții la aceste întâlniri, în marea lor majoritate femei, care și-au asumat statura lor arhetipală, trans-umană, și au ales să-și exploreze lumea interioară, așa cum este ea, cu zone umbrite și cu pajiști luminate de soare. Unele călătorii au fost obositoare, altele ușoare, ca o plimbare prin parc iar altele….nu s-au putut face! De ce? Pentru că principiul arhetipal ce se cerea manifestat nu era perceput deloc de catre respectivul explorator. Pur și simplu, nu exista nici o conexiune, la nivel profund. Sau altfel, aș putea spune că acel principiu arhetipal era rătăcit pe undeva prin vastele labirinturi interioare ale călătorului și nu mai găsea drumul spre casă. Era exilat, într-un limb inaccesibil. Trăirea acestei realități psihice era tulburătoare, pentru toți cei prezenți. Atunci când mergi la un astrolog și soliciți o consultație, informațiile furnizate de el nu pot ajunge pe acel nivel foarte profund al ființei care devine accesibil prin experiementarea directă, nemijlocită, a propriei hărți natale. Este precum diferența dintre vizionarea unui film în care cineva pășește pe iarbă, cu o expresie de plăcere și relaxare pe chip și a face tu însuți acei pași, prin iarba plină de rouă, simțind răcoarea și prospețimea ei pe tălpile goale.

Marte, arhetipul masculin

Marte, arhetipul masculin

Nici hărțile multor bărbați nu sunt foarte încurajatoare. Marte, arhetipul masculinității sănătoase, armonioase, apare de foarte multe ori slăbit, confuz și dezorientat. Sunt bărbați a căror energie este preponderent feminină, fapt care le creează un disconfort interior pe care le este greu să și-l explice și, evident, să-l transmute într-o stare de bine. Dacă pentru femei reconectarea cu Luna este un ritual important, pentru bărbați este reconectarea cu Marte, arhetipul eroului care pornește la drum, lăsându-și casa părintească, pentru a se descoperi pe sine însuși.

Intrarea în cercul zodiacal a prilejuit unor persoane descoperirea numelui lor adevărat, a numelui-amprentă pe care îl poartă gravat în suflet. Altora li s-a decodificat schema ilogică după care funcționează unele din comportamentele lor, care îi intrigau și pe care încercau de mult să le schimbe. Au fost momente ”wow!”, cum ar fi cel în care un bărbat a înțeles că nu partenera sa era vinovată pentru sărăcăcioasa lor viață sexuală ci propria sa teamă de intimitate, oglindită perfect de a sa Venus plasată în Capricorn.

Venus in Capricorn

Venus in Capricorn

Sau, la fel, cel în care cineva și-a dat seama că a făcut cândva un contract păgubos cu sine însuși, acceptând să-și sacrifice Soarele interior pentru a obține o falsă securitate emoțională. În astrogramă, Soarele era așezat în imediata vecinătate a puternicului și necruțătorului Pluto, care și-l subordonase total. Această persoană resimțea o absență interioară pe care nu și-o putea explica. O absență și un dor aparent fără obiect. Revelația că îi era dor de ea însăși (Soarele), a generat o furtună emoțională de mari proporții, urmată de o stare de înțelegere eliberatoare.

Obligatoriu de menționat mi se pare rolul grupului, atât când cei mai mulți stau pe circumferința cercului, susținându-l pe cel care se află în centru, precum și atunci când se călătorește. Energia de grup dă naștere unui câmp ce poate conține toate trăirile, oricât de dificile sau de exuberante ar fi ele. Mai mult, lucrul astrologic în grup relevă cu o mare forță aspectele generaționale și legăturile dintre indivizi, problemele colective. A  fost absolut evident că grupurile din fiecare oraș s-au coagulat după o lege subtilă, ce funcționează pe alt plan decât cel al rațiunii și care nu poate fi încălcată. Atât de neclintită este această lege încât în unul dintre orașe s-a întâmplat ceva memorabil: în prima seară, una dintre participante s-a arătat nemulțumită de climatul întâlnirii și a ales să nu mai vină; a doua zi, a venit o altă persoană, care rezona perfect cu celelalte și cu tot ceea ce se petrecea acolo.

A fost mai mult decât o dovadă, că niciodată grupurile nu se formează la întâmplare. Mereu se conturează teme comune de rezolvat, apar sincronicități relevante și de foarte multe ori cei care se întâlnesc pentru prima dată cu o astfel de ocazie păstrează legăturile și după aceea. Recunoștința față de cel care a contribuit, cât de puțin, la procesul tău vindecător, durează.

Sigur că nu pot generaliza observațiile care s-au evidențiat în întâlnirile noastre și nu fac acest lucru. Poate tocmai faptul că o ea sau un el are o anume configurație în astrogramă a făcut ca respectiva persoană să fie prezentă acolo și să-și dorească să caute ceva, un răspuns, o explicație, un mesaj, o trăire.

simboluri sabiene

Simboluri Sabiene

La aceste întâlniri, am experimentat în felurite moduri relațiile noastre personale cu figurile arhetipale care ne locuiesc. Nu doar prin călătorii, deși acestea au constituit partea cea mai consistentă. Limbajele simbolice adiacente astrologiei, cum sunt Tarotul astrologic și Simbolurile Sabiene ne-au fost alături de fiecare dată, completând cu detalii subtile înțelesurile nou descoperite. La fel, întruparea astrogramei sau a unui anume aspect planetar, în centru cercului zodiacal, a prilejuit trăiri intense și pline de conținuturi valoroase.

Este uimitor momentul în care are loc schimbarea majoră a ceea ce a fost sămânța plantată cândva, care devine pomul ale cărui fructe îți astâmpără foamea. Raza cercului inițiat în ianuarie a tot crescut, cu fiecare experiență, cu fiecare trăire, cu fiecare înțeles primit de cei așezați pe circumferința sa. Acum proiectul Ritmurile Cerului Interior a ajuns să rodească, să nască noi idei, să sugereze noi direcții de evoluție. Aștept reîntâlnirea cu exploratorii din București pentru a încheia primul parcurs complet al celor trei sute saizeci de grade. Un ciclu se va încheia aici, teoretic, dar cercul nu are sfârșit, după cum nu are nici început. În permanenta noastră explorare circulară ajungem iar și iar în același puncte, de fiecare dată însă pe un alt nivel de conștiință, mai înalt.

Am pus Simbolurilor Sabiene întrebarea ”Ce va însemna următorul ciclu al Ritmurilor Cerului Interior?” și răspunsul pe care l-am primt a fost ”Mulțimi tulburate de un mare mesaj se reîntorc acasă.” Îmi este atât de clară semnificația acestui simbol încât nu pot decât să îmi plec fruntea, în semn de respect pentru acest instrument-aliat plin de intuiție și înțelepciune.

Vă invit să îndrăzniți a explora, la a vă explora cele mai ascunse teritorii, să îndrăzniți a vă întâlni cu cele mai puternice figuri arhetipale din panteonul vostru tainic. Rezultatul nu poate fi decât unul singur – recuperarea dimensiunii sferice a cercului astrogramei personale. (t.m)

 

 


Descarcă acest articol ca PDF.

Adresa ta de email nu va fi afişată pe site. E OK să pui linkuri utile.
Descarcă acest articol ca PDF.
Print

Copyright © Călătoria Inimii 2010 - 2021

Călătoria Inimii este marcă înregistrată a Asociației de Terapii Transpersonale. Articolele de pe acest site sunt proprietatea intelectuală a autorilor și pot fi preluate doar cu precizarea numelor acestora și a sursei din care au fost preluate, în urma acordului scris al administratorului siteului www.calatoriainimii.net