Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Scris de la 13 februarie 2014 Articole, astrologie arhetipala | Niciun comentariu

Astrologie Arhetipală : 2014, Anul Calului de Lemnteodora muth, terapeut, astrologie arhetipala

teodora muth, terapeut, astrologie arhetipala

Am așteptat să intrăm în Anul Calului de Lemn, cum este 2014 conform astrologiei chineze, înainte să mă aștern pe scris pentru a vă împărtăși câteva dintre înțelegerile pe care le-am avut vizavi de semnificația conținută de simbolul asociat lui 2014, Calul, da!, scris cu majusculă, deoarece mă raportez acum la el ca la un arhetip. De ce am simțit nevoia să-mi acord un astfel de interval ”de acomodare” la felul nou in care este modulată energia vitală, sub guvernarea Calului? Pur și simplu, pentru a avea răstimpul necesar să observ corelațiile între astrologia vestică și cea estică, pe cerul nopții. Sau, metaforic vorbind, pentru a identifica dâra lăsată în urmă de armăsarul celest care traversează în galop, până în februarie viitor, tăriile.

horse-tube-wallpaper

Dintre toate cele douăsprezece animale care alcătuiesc zodiacul chinez – Șobolanul, Boul, Tigrul, Iepurele, Dragonul, Șarpele, Oaia, Maimuța, Cocoșul, Câinele, Mistrețul și Calul – Calul reprezintă suma acelor calități care îl fac atrăgător, de încredere și plin de noblețe. Calul este, prin excelență, asociat eroilor mitici, cuceritorilor și exploratorilor. Dacă ar fi să numim zodia corespondentă Calului din horoscopul vestic, aceasta este zodia Gemenilor. Într-adevăr, trăsăturile lor comune sunt lesne de sesizat: neastâmpărul, nevoia de mișcare, inteligența, nevoia de scop, crearea de punți, stabilirea de legături, nevoia de schimbare, de varietate, ușurința de a învăța, disponibilitatea de a colabora etc.

Vreme de mii de ani, calul și călărețul au format un tot, o făptură compozită care îmbina istețimea minții umane și forța animală, ambele atât de necesare într-o călătorie. În numeroase legende putem citi despre jalea și doliul eroului la pierderea celui mai apropiat aliat, calul său. La fel, putem afla despre acei cai fabuloși care își previn călărețul la apropierea pericolului, care aleargă după ajutoare atunci când este nevoie sau joacă un rol important, de martori cheie, la identificarea celor care au săvârșit Răul. Legătura dintre om și cal este foarte puternică, după cum vedem. Și asta fără să ne îndreptăm atenția și spre centauri, creaturile fantastice pe jumătate om, pe jumătate cai, prezente în multe mituri, în care natura animală și cea umană fuzionează.

calul si calaretul

Calul este, așadar – din perspectiva arhetipală – corespondentul acelei părți a psihicului uman care exprimă intuiția precisă, clară, întotdeauna corectă, dublată de o minte ageră și curioasă. El reprezintă un aspect de care avem uriașă nevoie în călătoria vieții. Sigur că fiecare dintre noi avem câte ceva din toate cele douăsprezece zodii, fie ele cele ale astrologiei vestice, fie ale celei estice, depinde cum vrem să privim o hartă natală, deci cu toții suntem, pe undeva, ”Cai”. Importantă este, ca în orice altă împrejurare, conștientizarea! Putem face un exercițiu simplu: să răspundem, fără a sta prea mult să gândim, la câteva întrebări simple. Cum arată, cum este Calul care mă poartă? Ce hrană îi ofer? Și, poate cea mai importantă, spre ce destinație îl mân? Toate aceste întrebări mi s-au conturat atunci când am evaluat anul 2014 prin prisma simbolului său, Calul de Lemn.  

Simboluri, arhetipuri

Study of Horse - Da Vinci

În rezonanță cu aspectele tensionate care vor stărui pe cer în marea parte a anului, Calul de Lemn a trezit câteva conexiuni majore în mine:

Prima, m-a trimis la căluțul de lemn al copilăriei, care mă purta spre tărâmuri ireale și spre aventuri nemaipomenite. (Pentru aceia dintre voi care au copii și care nu doresc pentru aceștia o închidere a porții către teritoriile celeste, iată aici un link către BRIZA – divizia junior a Călătoriei Inimii.)

A doua, mi-a adus în fața ochilor imaginea calului troian, obiect înveșmântat în perversiunea celor care vor să câștige cu orice preț, făcând uz de cele mai abjecte mijloace – minciuna, înșelăciunea și trădarea – dacă e nevoie. (ABC-ul traversării dincolo de iluzie îl puteți explora într-una din abordările de vârf ale Călătoriei Inimii: Prezența. ACUM)

A treia, ei bine cea de-a treia m-a pus față în față cu Pegas, calul înaripat, aliat al Eroului mitic, ființă fantastică pe care o regăsim și în multe basme, sub identitatea mârțoagei care îl roagă pe fiul cel mai mic al împăratului să o aleagă dintre toți bidivii și să-i dea de mâncare o tavă cu jăratec, după care se transformă în cel mai înțelept și abil tovarăș al prințului, zburând adeseori, precum Pegas. (experiența de expansiune a conștiinței potrivită – Teatrul Arhetipal)

Căluțul de lemn este o jucărie care poate trezi în posesorul ei fie emoțiile sănătoase ale celui care intră în comuniune cu un reprezentant al unei alte specii, stabilind împreună, de la un cod de comunicare până la o strategie de a explora necunoscutul, fie emoțiile perturbatoare ale inflamării egotice și nevoii de a domina. Lemnul este elementul asociat nivelului material al existenței și, drept urmare, riscurile atașate călăritului unui cal de lemn pot avea legătură în primul rând cu acest gen de preocupări. Pe acest plan, pericolele pot apărea atunci când vrem prea mult și ne asumăm prea multe sarcini, când suntem prea încrezători sau inconștienți, uitând că – la urma urmei – resursele ne sunt limitate și că dorința de a atinge toate destinațiile posibile ne poate împiedica să alegem direcția în care să pornim.

WoodenHorseGallop

Din perspectiva căluțului de lemn, anul 2014 poate fi privit ca o invitație la a păstra legătura cu copilul din noi, copil care de multe ori are curajul de a rosti adevărul pe care un matur îl reprimă. ”Împăratul e gol!” strigă în basmul cu hainele noi ale împăratului un copil de pe stradă, demascându-i pe escrocii ce se dăduseră drept croitori. În loc să ne străduim să fim tot timpul persoanele mature, raționale și logice, conforme cu statutul social pe care îl deținem, poate vom fi surprinși să descoperim că spontaneitatea și ingenuitatea sinceră a copilului interior ne oferă mai multe atuuri, în diverse situații de viață.

Cu totul altă conotație are artefactul Calului troian, tot un Cal de Lemn, de altfel. Acesta, însă, este produsul sau rezultatul unui proces de gândire care pleacă de la premiza falsității, a minciunii celei mai viciate, celei mai bolnave. Rolul său este de a aduce sclavia și moartea unuia dintre grupurile implicate în poveste și o victorie lipsită de glorie, celuilalt. După o rezistență de zece ani în fața unei armate mult mai numeroase, Troia este cucerită prin stratagema vicleană a lui Ulise, care transmite regelui Priam că armata aheilor se retrage iar ca semn al înfrângerii suferite acolo lasă orașului, în dar, un măreț cal construit din lemn. Troienii, creduli, aduc în cetate cadoul primit, neștiind că în interiorul său sunt ascunși cincizeci dintre cei mai buni soldați dușmani, printre care chiar și Ulise însuși.

calul troian

Legenda este depozitara unor adevăruri dintre cele mai profunde, valide pentru fiecare dintre noi. Anul Calului de Lemn ne face atenți la acele momente când ni se pare că suntem foarte aproape de un scop, de o reușită. Ne cere să păstrăm un discernământ treaz până în ultima secundă, înainte de a ajunge la linia de final, pentru că de multe ori finalul poate compromite un parcurs. Claritatea, capacitatea de a nu ceda tentației de a vedea ceea ce vrem noi să vedem, în varii situații, și nu realitatea, este o cerință imperioasă în 2014. Mai mult decât o cerință, este o condiție majoră pentru a putea înainta spre adevăratele noastre destinații. Cealaltă semnificație importantă a Calului troian are legătură cu dorința de putere, control și manipulare prin minciună. Aceasta este o temă atât de sensibilă și de actuală încât merită un articol dedicat doar ei, deoarece anul acesta este foarte posibil să ne confruntăm cu ea mai mult decât ne-am dori. (link la astrologie arhetipală)

Despre cea de-a treia ipostază a calului pe care am adus-o în discuție, Pegas cel înaripat, s-ar putea spune imediat că nu este un cal de lemn, ci mai degrabă unul de aer sau chiar de foc. De acord, parțial! O păstrez în discuție, pentru că reprezintă un arhetip înalt și inspirat al simbolisticii calului, un mod de a modula energia care transcende elementele, aducându-ne mai aproape de amprenta sa esențială. Pe nivelul pe care aleargă calul devenit Pegas, ne întâlnim cu spiritul, cu creativitatea și cu natura noastră solară. Carul Soarelui este condus pe bolta cerească de cai înaripați. Imaginația noastră și creativitatea, călătoresc ca vântul și ca gândul, de parc-ar călări astfel de armăsari fantastici. Pegas simbolizează înțelepciunea care ne înalță până la ceruri și faima pe care o putem dobândi, atunci când ne lăsăm purtați de el. Mai mult, calul înaripat este manifestarea puterii de a transmuta forța inferioară, mecanică, într-una de factură superioară, a înțelegerii, a înțelepciunii. În unele misterii, calul era cel care transporta sufletul neofitului spre tărâmul locuit de zei, pentru a căpăta inițierea.

pegasus

Aliatul nostru, calul înaripat

Poate mai mult decât oricare alt arhetip asociat Calului, în acest an vom avea nevoie să trezim calul înaripat din noi, pentru a desăvârși procesul de transformare individuală și colectivă în care suntem angrenați cu toții.

Astrologia chineză atribuie Calului pasiune, intensitate, succes și bunăstare. Toate acestea, dobândite în mare viteză sau pe neașteptate. Pe de altă parte, nu putem ignora provocările pe care aspectele astrale le vestesc pentru acest an. Ne stă în putință să folosim energia Calului de Lemn, pentru a le depăși. În cele expuse mai sus m-am oprit doar la trei dintre simbolurile pe care ființa exemplară a Calului mi le-a adus în atenție. Fiecare dintre noi, în funcție de arhetipurile planetare ce se vor activa în harta natală, vom avea sau avem deja o reprezentare a calului care ne va întovărăși pe parcursul acestui an, în călătoriile noastre de explorare a conștiinței. Să nu uităm, însă, de mârțoaga care se transformă în cel mai formidabil bidiviu, după ce o hrănim cu jăratec! Ce este jarul, focul? Este energia creativității, a viziunii personale. Prin urmare, dacă ne hrănim calul cu viziunea, creativitatea și adevărul nostru personal, vom călări fiecare câte un Pegas.

Îmi doresc să zburăm împreună, în 2014, într-o herghelie de cai înaripați, care să ne poarte spre a deveni ceea ce suntem deja. (T.M)

NightimeRendezvous


Descarcă acest articol ca PDF.

Adresa ta de email nu va fi afişată pe site. E OK să pui linkuri utile.
Descarcă acest articol ca PDF.
Print

Copyright © Călătoria Inimii 2010 - 2021

Călătoria Inimii este marcă înregistrată a Asociației de Terapii Transpersonale. Articolele de pe acest site sunt proprietatea intelectuală a autorilor și pot fi preluate doar cu precizarea numelor acestora și a sursei din care au fost preluate, în urma acordului scris al administratorului siteului www.calatoriainimii.net