Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Scris de la 3 septembrie 2014 Arhiva Evenimente, Articole, Eveniment, maestrul interior, Workshop | 2 comentarii

Teatrul interior: câmp de bătălie sau împărăția cerurilorZonă de luptă, tranșee minuțios săpate. Conflicte interioare. Războiul aspectelor. Identificare. Separare, ruptura de întreg. O sferă minusculă de experiență. Adevăr și minciună. Iluzie. Conceptualizări, poziționare, îngheț. Somnul adânc, amnezie. Bine și rău. Frică… Încredere, curgere. Manifestare conștientă. Spațiul vast al Ființei. Asumare. Centru. Sfera

Spațiul interior este o pânză albă, imaculată. Pictorul este un creator de realitate, un Visător sau un Gânditor care dispune de o sursă de energie inepuizabilă. Alegerile sale se nasc fie din identificare, fie din conștiență. Nimic din ceea ce plutește în conștiință nu este rezultatul hazardului, ci al alegerilor pe care le facem în fiecare moment al vieții noastre. Aceste alegeri pot crea un spațiu interior conflictual, un adevărat front de război unde aspectele, creații inconștiente, părți din noi, se luptă pentru supremația resurselor energetice, pentru energia care curge din inima Ființei, acest generator gigantic de „energie a punctului Zero”. Într-adevăr, inima este exemplul cel mai simplu și mai misterios de generator de energie liberă.

Pictorul este un creator de realitate

Pictorul este un creator de realitate

Un spațiu interior tensionat, impregnat de confuzie, abandonat de către Maestru, la cheremul aspectelor rănite este un spațiul al suferinței, al rupturii ce pare ireparabilă, deoarece lipsește percepția Centrului. Un aspect rănit este o sferă de experiență, de trăiri autovalidate în nenumărate rânduri și în mii de feluri, o conștiință a cărei existență este autentică, căci deține o perspectivă unică asupra lumii, reală și experimentabilă în mod direct și imediat, este un microunivers de convingeri, emoții, atitudini, posturi corporale și mai ales are un scop bine definit. Un aspect are propria lui voce, care tună și fulgeră în momentele de furie, care își plânge drama cu glasul victimei sau își cântă durerea în frumoase balade de iubire, o voce care își cere dreptul firesc de a fi auzită și înconjurată într-o sferă mai largă de acceptare și compasiune.

„Orice aș face, orice aș zice, toți oamenii pe care îi iubesc nu mă apreciază, nu mă simt iubit. Asta e ceea ce sunt eu, un singuratic. Și mi-e bine așa… de multe ori”
„Oamenii sunt complexați, nu se ridică din mocirlă. Eu am reușit să mă ridic, alții nu o fac din ignoranță. Niște proști. Sunt un mizantrop și asta este o mare satisfacție.”
„Nu am fost niciodată în stare să fac lucruri mărețe cu viața mea. Așa sunt eu, mai discret, retras, nu țin să ies în evidență. Mi s-ar părea o aroganță, o atitudine de superioritate. Mai bine stau cuminte în banca mea și respir eu cu mine.”
„Sunt atât de furios, îmi vine să distrug întreaga lume, cu toate neajunsurile ei. Să nu mai fie nimic, ar fi mult mai bine așa. Umanitatea este un coșmar pentru această planetă. Oamenii sunt ridicoli și total identificați cu problemele lor.”
„Nu am bani, iar asta mă face nefericit. Mai bine ar fi să mor, nu aș mai avea griji, responsabilitate, datorii. În schimb aș avea parte de multă liniște.”

Fiecare dintre aceste voci este vocea unui aspect interior

Fiecare dintre aceste voci este vocea unui aspect interior

Fiecare dintre aceste voci este vocea unui aspect interior. În cea mai mare parte a timpului, scena interioară este acaparată de un aspect care pledează pentru dreptul său de a exista. Toată energia centrului este direcționată de către creator în acest sens, pentru a susține punctul de vedere al aspectului, cu argumente valide izvorâte din experiență. Aspectele nu se ascultă unul pe celălalt, mai curând declanșează o discuție interminabilă care poate duce la escaladarea conflictului interior, poate conduce la psihoză și boală fizică. Și asta pentru că nu există un administrator al stărilor interioare, un manager calificat care să organizeze și să limpezească spațiul interior.

Ceea ce trăim în absența Maestrului Interior este un război al nostru împotriva tuturor, iar ceea ce iscăm este o mobilizare enormă de energie care este folosită pentru a ne auto-sabota, căci războiul îl purtăm împotriva propriei noastre naturi. Un ego se zbate pentru a se impune pe scena vieții, un ego care dorește să-și facă cunoscute concepțiile despre lume. Un ego care se simte separat, rupt de dumnezeu și propriul corp, identificat cu spațiul mental, al cărui purtător de cuvânt este. Un ego înghețat în propria mentalitate, în propria sa cușcă de oțel impenetrabil, învăluit în aburii unei gândiri frenetice, agresive, un aspru judecător al condiției umane.

Un ego care se simte separat, rupt de dumnezeu și propriul corp

Un ego care se simte separat, rupt de dumnezeu și propriul corp

Toate acestea sunt posibile datorită caracterului nediscriminatoriu al conștiinței, acela de a se identifica cu orice aspect al Creației. Nu este nimic nociv în felul în care un Creator adormit sau inconștient își pictează fabuloasa sa creație. Este pur și simplu un spectacol de gală cu mare succes la public. Un joc cosmic, cum spune marele Stanislav Grof. Sigur, nu ne place suferința, nu suntem dispuși să lăsăm deoparte controlul, ne este teamă de necunoscut, căutăm cu fibrilație certitudinea, dar oare cum ar arată viața noastră fără mister, surpriză, sincronicitate? Cum am putea gusta bucuria, libertatea, măreția, abundența dacă nu am recunoaște căderea, durerea, îngrădirea? Fără aceste aspecte rănite care ne arată drumul atunci când le recunoaștem și le acceptăm dreptul la existență, ce am fi oare? Aspectele create inconștient pot deveni adevărate repere, borne importante presărate cu trudă pe calea către centru, singura cale care ne conduce „undeva”, în acest spațiul tăcut și vast al Ființei.

Aspectele create inconștient pot deveni adevărate borne pe calea către centru

Aspectele create inconștient pot deveni adevărate borne pe calea către centru

După ce am conștientizat faptul că scena interioară este un câmp de bătălie, unde părțile beligerante urmăresc supremația resurselor, am ocazia să mă repoziționez, să mă așez tăcut în centru Ființei, în ascultare, în acceptare, liniște. Într-o dimineață însă mi-a atras atenția un dialog interior. Concluzia era următoarea: „Categoric voi renunța la toate aspectele care mă împiedică să mă exprim liber și să fiu în permanență prezent în viața mea”. O voce impresionantă, dominantă, autoritară, care știe ce trebuie făcut. Este vocea acelei instanțe majore, părintele tuturor aspectelor, Judecătorul interior, cel care proiectează în exterior toate necunoașterile, temerile, toate năzuințele sale și pe dumnezeu însuși.

Procesul de transformare este în fapt o triada: revelație-alegere-acțiune sau gând-cuvânt-faptă, cum se spunea în vechime. După momentul magic al revelației iată-mă în punctul în care am nevoie de a face o alegere. Foarte ușor pot aluneca în autocritică, în blamarea comportamentului meu de până acum. Judecătorul interior, tatăl absolut al tuturor aspectelor, este un critic deosebit de aspru, care învață în permanență din experiență. El își judecă proprii copii perfecționându-și în permanență grilele de evaluare pe care le folosește în această judecată „de sine”. Vestea cea bună este că această supra-instanță pusă în permanență pe comparație și hiper-analiză este tot o creație. Este propria mea creație inconștientă, feroce precum Cerberus, câinele cu trei capete, gardianul fidel al ego-ului. Și acesta este adevăratul moment al revelației, când pot alege din Centru.

Judecătorul interior, tatăl tuturor aspectelor și sala de judecată

Judecătorul interior, tatăl tuturor aspectelor și sala sa de judecată

În ce constă alegerea? Aici intervine rolul Maestrului. Spre deosebire de Judecător, Maestrul are o atitudine non-critică, non-punitivă. Aspectele sunt văzute precum reflexii ale centrului, unde de vibrație care tulbură suprafața apelor liniștite. Se iscă valuri însă în adâncuri oceanul este liniștit. Se iscă tornade, se nasc uragane, dar orice uragan are în centru un ochi netulburat, vigilent, prezent. Vocile sunt conținute și nu rejectate, sunt învăluite într-o sferă mult mai cuprinzătoare, care poate cuprinde toate aspectele. Nimic nu este rupt din Ființă, nici un aspect nu zace abandonat în Umbră, nici un aspect nu devine monstruos. Întunericul este cuprins în lumină, iar lumina curge din inima întunericului, sfera de conținere crește necontenit, cuprinde oameni, cuprinde tot ce este viu și se răspândește pe suprafața Pământului, include planeta însăși și devenim conștienți de suflul viu care poartă numele Gaia. Într-un atom suspendat în Sferă descoperim întreaga istorie a lumii, simțim imensa forță a gravitației și ușurința de a zbura către Cer, fără a ne desprinde de Pământ căci acesta zboară o dată cu noi.

Acțiunea care curge din centrare și prezență este creație conștientă în lumea celor care cuvântă, în lumea celor care văd cu ochiul, aud cu urechea, în lumea celor care pipăie și miros exteriorul. Însă cei mai mulți dintre cei asemenea nouă nu vor înțelege cum de purtăm înăuntrul nostru, oriunde am merge, împărăția cerurilor. Nimic nu pare diferit în felul în care ne prezentăm, ne deplasăm, mâncăm sau cugetăm. Și totuși în privirea noastră e ceva mereu proaspăt, netulburat: conștiența imortalității naturii noastre. Sau altfel spus, percepem cum prin ochii tuturor privește dumnezeu… către el însuși.

Întunericul este cuprins în lumină, iar lumina curge din inima întunericului

Întunericul este cuprins în lumină, iar lumina curge din inima întunericului

Golește-ți mintea de toate gândurile.
Lasă inimii tale pacea.
Ia aminte la tumultul ființelor,
dar contemplă-le întoarcerea.

Fiecare ființă din Univers
se întoarce la obârșia comună.
Întoarcerea la sursă e seninătate.

Dacă nu percepi sursa,
rămâi poticnit în confuzie și în întristare.
Când îți dai seama de unde vii,
devii îngăduitor în mod firesc,
dezinteresat, bucuros,
bun la inimă ca o bunică,
demn ca un rege.
Cufundat în minunea lui Tao,
te poți descurca cu orice îți aduce viața în cale,
iar când vine moartea, ești pregătit.

Tao Te Ching, Stephen Mitchell – Cărțile Maestrului Interior

Un moment de revelație mistică, scoaterea măștii de pe chip

Un moment de revelație mistică, scoaterea măștii de pe chip

Intenția acestui text este de a ne reaminti că noi și numai noi suntem singurii stăpâni ai realității. Nu depindem și nu am depins niciodată de contexte culturale, sociale, economice sau politice. De asemenea, textul este și o invitație la următoarea călătorie de Teatru Arhetipal, o călătorie de auto-cunoaștere destinată tuturor celor care simt că este momentul să-și asume statutul de Creator Conștient. Există un moment emoționant în cadrul acestei călătorii, momentul în care se scot măștile de pe chip, măști alcătuite din straturi și straturi de iluzionare, judecată de sine, credințe moștenite, frici, neputințe, rușine, vinovăție… Este un moment de revelație mistică această clipă în care fiecare „actor” conștientizează falsitatea migălos construită în spatele căreia s-a ascuns o viață… Este un moment eliberator, o șansă unică de a alege altfel decât am făcut-o până acum. Este o vindecare prin Conștiență.

Iată o colecție de materiale conexe cu Călătoria de Teatru Arhetipal.

Următoarea Călătorie de Teatru Arhetipal:
7 – 10 mai 2015, Pârâul Rece

Dintre titlurile Maestrului Interior, editura Elena Francisc:

Suflet Nemărginit. Eliberarea de Judecătorul Interior

Big Mind, Big Heart. Minte vastă, inimă profundă

Iubește ceea ce este. Patru întrebări care îţi schimbă viaţa

Alte articole care tratează jocul interior al aspectelor

Teatrul Interior și parcursul redobândirii Conștienței

Relația Conștientă

Maestrul Interior si jocul aspectelor

Bogdan Grigoraș

bogdan


Descarcă acest articol ca PDF.

2 comentarii

  1. Multumesc Bogdan ptr,ca impartasesti aceste experiente si incet incet , (asta si datorita voua celor din Calatoria Inimi) imi dau seama de adevaratul nostru scop din aceasta dimensiune incarnata.

  2. Frumos articol, frumoase concepte, câte din ele sunt originale?

Adresa ta de email nu va fi afişată pe site. E OK să pui linkuri utile.
Descarcă acest articol ca PDF.
Print

Copyright © Călătoria Inimii 2010 - 2021

Călătoria Inimii este marcă înregistrată a Asociației de Terapii Transpersonale. Articolele de pe acest site sunt proprietatea intelectuală a autorilor și pot fi preluate doar cu precizarea numelor acestora și a sursei din care au fost preluate, în urma acordului scris al administratorului siteului www.calatoriainimii.net