Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Respirația Inimii/Respirație Holotropică (RIRH)
RIRH
este o abordare experienţială născută din lucrul nostru – Horia Ţurcanu şi Elena Francisc – cu stările de conştiinţă extinsă. Forma pe care o are actualmente acest workshop a fost şlefuită în cursul ultimilor 7 ani în care am lucrat cu noi înşine şi cu nenumărate grupuri de exploratori ai conştiinţei, până când am ajuns la o formulă care să permită întradevăr oricui să experimenteze o stare de conştiinţă extinsă a propriei Fiinţe cu ajutorul respiraţiei ca mijloc de a accesa Prezenţa şi momentul Acum.

Ce este o stare de conştiinţă extinsă?

Tot ceea ce facem ar putea fi subscris sintagmei „stări de conştiinţă extinsă”. Ce înseamnă însă o stare de conştiinţă extinsă? În primul rând, ceea ce experimentăm în starea de conştiinţă liniară, cotidiană, este un mod de percepţie limitat. Acest mod de percepţie a realităţii este administrat de dimensiunea mentală a ceea ce suntem. O stare de conştiinţă extinsă înseamnă pentru noi a extinde percepţia realităţii de la liniar, la multidimensional. Într-o asemenea sesiune experienţială devenim conştienţi de spaţii ale propriei noastre Fiinţe altfel inaccesibile. Întregul workshop este orientat către a simţi (sau a aduce în conştienţă) în mod direct toate dimensiunile acesteia: spaţiul fizic, energetic, emoţional, mental şi spaţii numite indeobşte „transpersonale” sau „spirituale”. Cu alte cuvinte, scopul nostru este acela de a extinde percepţia fiecăruia astfel încât să devină conştient de mai mult din acest spaţiu interior.

Cum facem să expansionăm?

Principalul vehicul în spaţiul Conştiinţei este Respiraţia Conştientă. Ca într-o meditaţie, atunci când întreaga atenţie se retrage in exterior şi se centrează pe respiraţie şi pe spaţiul interior, corporal, se intră în starea de Prezenţă. Această stare de Prezenţă este poarta către stările de conştiinţă extinsă. Ea nu anulează spaţiul mental, ci îl calmează şi îl redimensionează. Nu ne mai identificăm cu acesta ci îl putem percepe ca pe un nivel al Fiinţei, dar nu cel mai important. Aceasta deschide porţile percepţiei şi ale expansiunii de conştiinţă.

Respiraţia Inimii

Respiraţia Inimii este un instrument de lucru, o abordare şi în acelaşi timp o tehnică de a intra într-o stare de conştiinţă extinsă fără a pierde vreun moment contactul cu dimensiunea liniară a realităţii. Respiraţia Inimii se bazează pe Respiraţia Conştientă şi pe sincronizarea acesteia cu mişcarea fizică. Rezultatul acestei sincronizări este o aliniere a diferitelor dimensiuni interioare sau niveluri ale Fiinţei în ceea ce noi numim Zero sau Acasă. Este spaţiul interior care

Respiraţia Inimii-Respiraţie Holotropică. Experimentează-TE!

defineşte starea de Prezenţă, un spaţiu atemporal în care este percepută dimensiunea transcendentă a Fiinţei. În această stare, devin accesibile percepţiei marile fluxuri de energie fundamentală care hrănesc dimensiunea liniară, corporală. Această conştientizare, că „suntem una cu cerul şi cu pământul”, reaşează în întregime felul în care ne considerăm pe noi înşine şi tot ceea ce ne înconjoară.

Respiraţia Inimii are mai multe niveluri. Cele mai avansate sunt moduri de a „călători” în propria Conştiinţă şi moduri de a accesa orice conţinuturi ale acesteia. În workshop-urile de RIRH practicăm doar primele elemente ale acestei abordări, abc-ul, dar este suficient pentru a oferi participanţilor un instrument excepţional de centrare şi regăsire a Prezenţei în viaţa de fiecare zi.

Respiraţia Holotropică

In multe culturi străvechi, ceea ce astăzi numim Respiraţie Holotropică se numea Respiraţia de Foc. Este o respiraţie accelerată în principiu care a fost redescoperită de Stanislav Grof şi care a devenit principalul instrument de explorare a

Conştiinţei pentru psihologia transpersonală, de când studiile cu substanţe psihedelice au fost interzise. Mai multe despre Respiraţia Holotropică clasică găsiţi aici. În workshop-urile de RIRH veţi experimenta o Respiraţie Holotropică evoluată şi acordată cu ceea ce se petrece în Conştiinţă în aceste vremuri de transformare profundă, căci noi am adaptat acest mod de a intra în expansiunea conştiinţei la ceea ce oamenii au nevoie acum.

Dacă în Respiraţia Inimii expansiunea este lentă şi tinde să facă perceptibile dimensiunile inefabile ale Fiinţei fără a pierde contactul cu dimensiunea liniară, în Respiraţia Holotropică acest lucru nu era posibil  în varianta ei clasică. În felul în care o folosim noi însă, Respiraţia Holotropică deschide spaţiul conştiinţei largi şi în acelaşi timp ne păstrează conectaţi cu realitatea liniară. Realităţile curg una în cealaltă, fără a se mai exclude una pe alta. Acesta constituie un avantaj imens, căci nu mai există un „acolo” şi un „aici”, rupte între ele, ci se experiemtează unitatea întregii conştiinţe.

Respiraţia Holotropică aşa cum o practicăm noi este vârful experienţei numită RIRH. Exerciţiile pe care le facem înainte şi după Respiraţia Holotropică sunt cheia acestei experienţe, căci pregătesc într-un fel anume această experienţă şi integrarea ei în viaţa de fiecare zi.

Călătoria Inimii

Face parte din Respiraţia Inimii şi este un mod avansat de a explora dimensiunile personale şi transpersonale ale Conştiinţei. O folosim în cadrul workshop-urilor de RIRH pentru a intra în spaţiul larg al acesteia pentru explora conţinuturi cu încărcătură traumatică şi pentru a dizolva acele conţinuturi.

RIRH – destinată exploratorilor Conştiinţei

Suntem în primul rând experimentatori. Am descoperit faptul că oricine poate avea experienţa propriei Conştiinţe şi îşi poate extinde percepţiile şi conştienţa, astfel încât acesta este scopul acestui workshop: a oferi acelora care vor un cadru  securizat de energie şi de conştienţă, plus mijloacele prin care poate să exploreze în mod personal ceea ce a citit în cărţi. Esenţa este un experienţială, fără însă a neglija înţelesurile experienţei şi semnificaţia oricărei experienţe personale.

Ce aduce o asemenea experienţă?

Descoperirea adevăratelor dimensiuni ale propriei Fiinţe aduce în primul rând schimbare şi transformarea relaţiei pe care o avem cu noi înşine. Este un context în care creşte respectul de sine, încrederea în sine şi în fluxurile vieţii, asta fără a întări ego-ul. Ba dimpotrivă, în stările de conştiinţă extinsă spaţiul mental şi creaţia sa, spectaculosul ego. Sunt reaşezate la locul lor, căci avem percepţia clară că nu suntem acel spaţiu ci cu mult mai mult.

Schimbarea relaţiei cu sine schimbă relaţia cu tot ceea ce ne înconjoară şi astfel ne transformă întreaga viaţă.

Dimensiunea terapeutică a experienţei

În cursul unei experienţe de conştiinţă extinsă putem accesa conţinuturi traumatice, conştiente sau inconştiente ale propriei conştiinţei. Experienţa reaşează şi dizolvă încărcătura traumatică a unui anumit conţinut prin Conştienţă. Perspectivele asupra unei situaţii din această viaţă sau din altele se schimbă, permiţând o nouă raportare la acel conţinut şi astfel aducând vindecare. Sau mai bine spus autovindecarea, singura autentică şi completă.

În experienţa noastră am văzu multe transformări complete ale unor oameni care au permis acestei dimensiuni transcendente a propriei lor fiinţe să pătrundă, mai întâi într-o experienţă de conştiinţă extinsă, apoi în mod conştient şi voluntar în viaţa de fiecare zi.

Intuiţia, creativitatea, imaginaţia creativă cresc exploziv după o asemenea experienţă.

Echilibrul interior, calmul şi capacitatea de non-identificare cu rolurile obişnuite în care suntem sudaţi, cresc.

Dimensiunea mistică a experienţei de conştiinţă extinsă

O experienţă de conştiinţă extinsă nu este diferită de o experienţă mistică. Întreaga realitate experiementată devine mai largă, mai clară, dimensiunea sa transcendentă devine evidentă. Una dintre cele mai puternice trăiri accesibile în asemenea experienţe este aceea a nivelurilor conştiinţei colective, în care unitatea a tot ceea ce există nu mai este un text citit într-o carte, ci o experienţă directă. Nu veţi mai fi aceiaşi după o asemenea experienţă.

Depăşirea crizelor psiho-spirituale de transformare

Frica, neîncrederea, identificarea totală cu unele aspecte create de spaţiul mental, identificarea cu mecanismele interioare ale judecăţii – de sine şi asupra întregii realităţi, toate acestea sunt tot atâtea surse ale crizei psiho-spirituale de transformare. Orice identificare poate fi depăşită atunci când trăim starea de Integralitate a fiinţei. Abia atunci avem posibilitaea de a ne alege realitatea. O criză se naşte atunci când ne opunem realităţii, când luptăm cu ea, când nu avem curajul de a ne asuma cine suntem cu adevărat, când nu găsim curajul de a rosti adevărul despre ni înşine, când ne complacem în compromis, când nu avem curajul de a fi autentici. o criză nu este decât modul realităţii de a ne arăta că ne falsificăm pe noi înşine. Că luăm iluzia drept realitate. O experienţă de conştiinţă extinsă ne conduce în poziţia interioară de a vedea cu claritate aceste poziţionări, judecăţi, neasumări etc, astfel încât putem alege într-un mod diferit. Este o chestiune de conştienţă.

Exerciţiul Prezenţei

Cel mai important aspect al acestui workshop este faptul că oferă  mijloacele simple şi clare de a practica Prezenţa în fiecare zi al vieţii voastre, dacă veţi alege acest lucru. Nu veţi mai putea spune niciodată că nu ştiţi ce este aceea, că nu ştiţi să intraţi în acel spaţiu interior, sau că acea trăire este rezervată celor speciali. Căci instrumentele pentru această stare de percepţie sunt respiraţia conştientă şi atenţia orientată către interior. La capătul acestei experienţe veţi fi capabili să le folosiţi în orice clipă a vieţii voastre. Deşi nu există nici o garanţie că o veţi şi face cu adevărat. Schimbarea înseamnă alegere conştientă, dar şi curaj.

Horia Ţurcanu şi Elena Francisc

 

Despre Respiraţia Inimii

 

Despre Respiraţia Holotropică

 

 

Despre Înscrieri la workshop-uri

Calendarul workshop-urilor Călătoria Inimii

 


13 comentarii

 1. doresc sa ma inscriu la un workshop de instruire privind respiratia holotropica

 2. ce carti imi puteti recomanda in acest sens

 3. Draga Mihaela, sunt o multime de carti super interesante pe site-ul editurii Elena Francisc.
  Eu pot sa iti spun ce mi-a placut mie foarte foarte mult:
  http://www.elenafrancisc.ro/ro/carte/detalii/39-Samanism-Cercul-Revelatiei

  http://www.elenafrancisc.ro/ro/carte/detalii/16-Transpersonal-FARA-GRANITE

  http://www.elenafrancisc.ro/ro/carte/detalii/27-De-inima-CALATORIA-INIMII

  poti sa rasfoiesti mai mult site-ul editurii, si o sa gasesti exact ce ai tu nevoie :)

  Ai apucat sa participi la un WS de RIRH pana acum?

 4. As dori sa particip la un astfel de workshop, dar sentimentul ca ati transformat asta intr-o mare afacere ma face sa am retineri…..

 5. Muresul pe langa faptul ca si-a deschis portile in mai, acum a intrat in forta in aceasta noua experienta.A fost ceva nemaipomenit, si foarte puternic. Experienta mea a fost complexa si deosebita, atat personala cat si transpersonala. Va asteptam cu drag din nou la Tg. Mures cat de curand. Foarte multi din grupul din Mures doresc ca voi doi, Elena si Horia sa veniti si la noi, va invitam cu drag si aici in inima tarii.

 6. Dragii mei, dupa experienta din Cluj, mi-am dat demisia. Ma simt libera. Imi cresc aripi. Zbor. Drumuri noi se deschid in fata mea. Va respir. Sunteti in inima mea.

 7. Am participat la Workshop-ul de la Cluj si chiar nu putem descrie in cuvinte ceea ce am simtit si am trait acolo…chiar nu imi plac anumite comentarii ce le citesc de mai multa vreme. Oamenii acestia traiesc intr-o lume materiala ca si noi, maninca , bea,platesc impozite, inchiriaza spatii unde organizeaza aceste intilniri benefice tuturor constienti sau nu,sint atitea persoane care lucreaza sa poata fi posibile aceste lucruri dar am totusi impresia ca multi gresesc pagina…Isus si fecioara Maria sint intr-o alta dimensiune…aici e Horea si Elena si tare mi-as dori sa ii cunoasteti prima data inainte sa va dati asa aiurea cu parerea… Cred ca nu e atit de greu sa mergeti la o conferinta sa ii spuneti personal anumite lucruri…si acum ma retrag in ZERO( cam tirziu ptr ca sint incepator) nu inainte sa o felicit pe Cristina…respiram cu TINE…avem obloane inimi deschise…cu drag doi ingeri coiosi!!!!!:)))*****

 8. Subscriu si eu: Horia si Elena , va asteptam la Mures !!!
  cu drag, mihaela…cea care respira (si constient din cand in cand)…

 9. noi suntem inceputul si sfarsitul, noi suntem alfa si omega.

 10. Pentru mine, prima întâlnire cu respiraţia holotropică (la Oradea, în septembrie) a fost cu adevărat a doua mea naştere. Evenimentul care a împărţit întreaga mea viaţă în două: înainte şi după Călătorie. Înainte de Oradea şi după.
  Din „viaţa anterioară” mi-au rămas nişte amintiri ale unei fiinţe ce acum îmi e aproape străină, o variantă a mea obosită şi descurajată, trăind în trecut, prizonieră a propriei minţi.

  După Oradea am mai participat şi la alte work-shop-uri – la Cluj, la Bucureşti, la Iaşi…apoi din nou Bucureşti.
  Ceea ce se întâmplă în aceste workshop-uri este greu, dacă nu imposibil de transpus în cuvinte, mai ales că ele variază atât de la om la om cât şi pentru fiecare călătorie în parte.
  Oricum, experienţa mea directă a fost că orice s-ar întâmpla, oricare ar fi aspectul pe care îl capătă starea de conştienţă extinsă la care accedem, dureros sau nu, este extrem de benefic. Astfel, am căpătat o încredere absolută în Vindecătorul meu Interior. De fiecare dată ştie unde e nevoie să intervină şi ce să facă. Iar rezultatele sunt pe măsură.

  Acum mă uit în oglindă şi mă bucur de ceea ce văd. Văd chipul meu radiind linişte. Şi zâmbesc. Zâmbetul meu, cel pe care mi-l întoace oglinda nu este decât o reflecţie a zâmbetului meu interior.
  M-am schimbat mult de la Oradea. Chiar şi fizic. Acum mă simt (şi mă văd) frumoasă. Dar cea mai uimitoare schimbare este cea a minţii mele. Asta nu e vizibilă din exterior, dar eu o simt şi e minunat. Pot să îmi canalizez mult mai bine gândurile, pot să-mi modific mult mai uşor punctul de interes, pot să aleg ce gândesc şi, mai important, pot să aleg cum mă simt. Chiar dacă uneori mai am momente în care mă confrunt cu gânduri vechi, ştiu că sunt doar gânduri şi nu mai au aceeşi putere asupra mea.

  Uneori mă surprind mirându-mă. Adică… e atâta linişte în gândurile mele încât nici mie nu-mi vine să cred.
  Şi vine un gând mic care-mi spune: „Doamne, ce e cu mine? E adevărat că acum sunt bine, dar asta e acum. Cât o să dureze? Ce-o să fie mai târziu?.. N-ar trebui să fiu mai îngrijorată?” Dar odată ajunsă în punctul ăsta, mă bufneşte râsul.

  Vorba celui mai bun prieten al meu: e ca şi cum aş sări în piscină de pe cea mai înaltă trambulină şi, odată ajunsă pe la jumătatea distanţei, aş începe să mă întreb: „n-ar trebui să fiu mai îngrijorată?”

  Aşa că am lasat-o baltă cu îngrijorarea. De două mii de ani ni se predică să nu ne îngrijorăm – „Nu vă îngrijoraţi, dar, de ziua de mâine; căci ziua de mâine se va îngrijora de ea însăşi. Ajunge zilei necazul ei.”
  Asta înseamnă „a trăi în prezent. Ceea ce şi fac. 

  Dacă aş fi putut ajunge aici fără respiraţia holotropică? Nu ştiu, mă îndoiesc. Am citit undeva că dacă aduci un om în stare de hipnoză şi îi spui că paharul cu apă din faţa lui cântăreşte 200 de kg, apoi îi ceri să îl ridice, nu reuşeşte. Un studiu a arătat că, odată ce persoana hipnotizată crede că paharul respectiv nu poate fi ridicat, va acţiona în aşa fel încât eforturile sale să fie zadarnice. Electrozii plasaţi pe braţul subiectului au arătat că o parte din muşchi se încordau pentru a ridica paharul respectiv, iar alţi muşchi, depuneau un efort contrar, încordându-se pentru a anula efortul depus de primii.
  Asemănător persoanei hipnotizate, care în stare trează este perfect capabilă să ridice paharul cu apă, şi Vindecătorul nostru Interior este perfect capabil să-şi facă treaba fără ajutor. Totuşi, după ani întregi de hipnoză socială şi autohipnoză, am pierdut legătură cu Sinele nostru. Eu mă bucur că am avut ocazia să trăiesc aceaste experienţe, care mi-au amintit cum să refac legătura.

  Vă mulţumesc tuturor celor ce m-aţi ajutat! Vă doresc să puteţi ajuta în continuare cât mai multă lume!

  Ana

 11. Multumim Horia, pentru ca ai inclus si Tg. Mures-ul pe lista ta, o asteptam si pe Elena cu inimile deschise.
  Desi a trecut o saptamana de la RIRH din Tg Mures, am senzatia ca inca nu s-a terminat, inca experienta continua, ma simt si va simt.
  Pentru mine a fost ceva incredibil, n-am avut nici o asteptare, si nici nu m-am dus cu chef nebun ca in alte situatii. Ceva se schimba si in mine, inca se tot schimba. Renasc mereu dupa fiecare experienta. Si redescopar mereu cate ceva in mine.
  Starea de prezenta pe care am simtit-o acum a fost cea mai constienta, a fost incredibil cum doar privind o anumita persoana ma conectam la ceea ce ea traia si simtea, iar experienta alaturi de calatorul meu a fost fantastica, fiecare simtire a lui era si in mine prezenta, nu pot exprima in cuvinte ce s-a intamplat acolo. Cu fiecare calatorie intru mai adanc si mai adanc, este minunat ce se intampa acolo, cate porti se tot deschid.
  Pentru mine marti s-a declansat si o criza, cu constientizari multiple, si incet incet am integrat in mine noile descoperiti despre mine.
  Nu-mi plang de mila. Sunt bucuroasa, ca sunt cine sunt. Sunt cel mai minunat creator al realitatii mele. Ma iubesc. Ma alint. Ma rasfat cum n-am mai facut-o demult.
  Va iubesc si pe voi si va simt in inima mea.

 12. Iată-mă din nou în spațiul sacru în care îmi pot da voie cu toată încrederea să fiu ceea ce Sunt, Nimicul, Zero, Totul, Unul. Încrederea în spațiul exterior, în cei ce-l țin, ce mă conțin, îmi dă voie să alunec adânc în interior, să mă abandonez. Alunec dintr-un punct către infinit, printr-un spațiu magic, nesfârșit. Culori vibrând în simboluri, geometrie, sunet adânc, mișcare în nemișcare. Sunet în liniștea desăvârșită. Ascult. Ascult cu inima din toate părțile și din adâncurile ființei mele. Și las. Las cuvintele să se articuleze de pe buzele vibratorii, pulsatorii. Cuvinte creatoare. Cuvinte vindecătoare. Cuvinte vii, care se materializează în unde vibratorii așteptându-și coborârea ideală în realitatea palpabilă. Cuvinte puternice ce pătrund structurile și le transformă pe vecie. Nimic. Nimic și totul. Creație de sine, de trup, de minte, de adâncimea sufletului și înălțarea spiritului. Creatorul se recunoaște ca fiind perfect. Nimic și totul e perfect.
  Ascult și respir. Ceva mă respiră pe mine. Nu eu sunt cea ce respiră. Sunt respirată. Mâinile devin instrumente ale vindecării. Mâinile simt și detectează diferite naturi vibratorii, pulsatorii. Senzații puternice, curenți electrici traversează corpul. Și inima decodifică simțirea și vin în conștiență înțelesuri mari, importante. Mâinile sunt vii. Adevărate instrumente ale percepției și transmiterii. Cea mai adâncă formă de comunicare. De la inimă la inimă. Mâna, draga de ea!!!
  Fața ….. taina feței….taina ochilor…adâncimile orbitelor….sacralitatea oaselor….SACRU. Osul sacru. Rolurile. Piramida coboară adânc, adânc …în timpuri imemoriale. Omenirea toată într-o singură manifestare. Unicitate, universalitate. Creată pentru a experimenta și a simți. Creată pentru a transcende, pentru a transforma. Sânge – viață – creație- viață – sânge – vin
  Și călătoresc curioasă pe diferite paliere ale ființei – prin densitatea și întunecimea pământului, prin claritatea și curgerea apei, prin aurul focului, prin imponderabilitatea aerului, Lumina, Vastitatea, Nimicul.
  Cerul coboară atent, curgător, blând și puternic în același timp, la întâlnirea cu mama pământ, care urcă vibratorie, pulsatorie cu fermitate și bucurie în dimensiunea rarefiată a iubitului ei. Aparent separați exterior iubiții sunt UNUL în interior. Întâlnirea lor creatoare are loc adânc, adânc în centrul ființei. Totul se petrece în inima mea. ACASĂ. Viață. Vibrație. Căldură. Iubire. Acceptare. Încredere!!!!!
  Și-mi este clar, atât de clar pasul ce va urma. Îl intuiesc. Totul este așa cum am stabilit, cum am creat. Perfect.

  ………..și beau vin. :)

  Mulțuuuuuuuuuu muuuuult!!!!!

 13. Astazi…Acum am recitit un comentariu ce l-am lasat pe aceasta pagina in 2012.
  Si inca sint de aceeasi parere…si mai mult sintem in programul „Scoala Maestrului Interior”.
  Sintem doi „tineri”(47 si 50) si la noi totul a inceput cu o CARTE.Ca multi dintre voi cautam „ceva”.
  Dupa carti, a fost curiozitatea de ai cunoaste si lucra cu acesti oameni Elena si Horia.
  Am participat la un WSHO si la inca unul si inca la unul si tot asa ne-am hotarit sa participam la procesul de formare si transformare in cadrul acestei scoli. Avem 4 module si la sfirsitul anului dupa inca 3 module vom sarbatori IMPREUNA cu acest „FORTmidabil” grup finalul uneia din calatoria inimii noastre.
  Sintem oameni simpli cu copii , nepoti si ciini …care chiar cred ca se poate fiecare vindeca si transforma ptr a trai altfel…adica dupa placul INIMI

Trackback-uri

 1. Workshop Calatoria Inimii.12 mai 2012, Respiratie Holotropica Internationala – Calatoria Inimii - [...] Respiratia Inimii/R. Holotropica (RIRH) [...]

Adresa ta de email nu va fi afişată pe site. E OK să pui linkuri utile.
Print

Copyright © Călătoria Inimii 2010 - 2021

Călătoria Inimii este marcă înregistrată a Asociației de Terapii Transpersonale. Articolele de pe acest site sunt proprietatea intelectuală a autorilor și pot fi preluate doar cu precizarea numelor acestora și a sursei din care au fost preluate, în urma acordului scris al administratorului siteului www.calatoriainimii.net