Pages Menu
RssFacebook
Categories Menu

Respirație HolotropicăStări de conștință extinsă

Stările de conștiință extinsă sau stările non-ordinare de conștiință sunt acele stări în care nu mai suntem identificați exclusiv cu aspectele corporale și mentale ale ființei noastre. Sunt stări de expansiune în care putem percepe dimensiunile spirituale ale propriei noastre ființe. Experimentara unor asemenea stări ale conștiinței au un efect profund transformator și vindecător la toate nivelurile, căci revelează straturile inconștientului personal și colectiv și le aduce în conștiență.

Respirația Holotropică

Respiratia Holotropică sau Respiraţia de Foc, cum o numeau cei vechi este un mod eficient de a accesa stari de constiinta extinsa. Ea fost pusa la punct in forma in care exista astazi de catre psihiatrul american de origine ceha Stanislav Grof, unul dintre fondatorii psihologiei transpersonale. Dealtfel, respiratia holotropica s-ar putea spune ca este tehnica ce a stat la baza tuturor cercetarilor in psihologia transpersonala, dupa ce studiile cu substante psihedelice precum LSD au fost sistate, cel putin oficial.

Respiratia Holotropica in sine este o respiratie accelerata combinata cu muzica sugestiva, in asa fel incat sa conduca subiectul la un nivel calitativ diferit al constiintei. Aceasta calitate diferita a constiintei face posibila intrarea in conexiune nu numai cu niveluri neobisnuite a ceea ce consideram ”propria noastra constiinta”, ci cu niveluri universale ale acesteia. Astfel, metoda respiratiei holotropice este un instrument extraordinar de auto-explorare ale carui atribute vindecatoare izvorasc din reconectarea noastra la sursele fiintei. Este deasemenea un mijloc de investigare a Constiintei in ansamblu, caci respiratia holotropica ne conduce intr-un spatiu in care realitatea isi reveleaza esenta ultima, cea despre care vorbesc toti misticii lumii, din toate traditiile spirituale. Din acest punct de vedere, practica respiratiei holotropice poate fi privita ca o cale spirituala si de auto-dezvoltare.

Textual, ”holotropic” provine din limba greaca si inseamna ”indreptare catre intreg”. Este vorba despre intregirea propriei noastre constiinte, despre recuperarea calitatii sale universale, despre integrarea unor aspecte ale sale de care, in mod normal, nu suntem constienti.

Rădăcini

În multe traditii spirituale exista tehnici de respiratie  folosite pentru a intra in stari de constiinta extinsa. Acest tip de tehnica, sau de ”tehnologie a sacrului” – cum numeste Mircea Eliade procedeele de activare a nivelurilor constiintei extinse – poate fi regasita sub diverse forme in traditii de pe tot cuprinsul planetei: in traditiile samanice siberiene, in tehnicile antice chinezesti, in meditatile yogine, in ritualurile indienilor nativi nord –americani, in culturile precolumbiene ale Americii de Sud, in insulele Pacificului si in traditiile africane. Practic in toate exista tehnici de respiratie folosite pentru accesul la o constiinta non-ordinara. Respiratia si legatura ei cu energia universala face parte din cunostiintele ancestrale care au traversat istoria umanitatii.

Experiențe holotropice

Experiențele care pot fi trăite în timpul unei sesiuni de Respirație Holotropică au fost împarțite generic în cateva categorii.

Experiențe corporal-senzoriale în care apar conștientizări neobișnuite la nivel corporal și energetic. În multe cazuri se experimentează dilatarea corpului, pierderea granițelor corporale, senzații de expansiune, decorporalizare, sau dimpotrivă, senzația de îngreunare, de unificare cu pământul. Corpul își revelează adevărata natură, se pot simți blocajele energetice în corp, curgerea energiei șa.

Experiențe biografice. Pot fi retrăite cu mare intensitate episoade biografice post-natale, inclusiv unele de la o vârstă foarte mică. Retrăirea acestor episoade biografice pot arunca o lumină nouă asupra evenimentului și a contextului respectiv. Pot apărea episoade reprimate, traumatice, însoțite de revelația unor semnificații majore. Acest tip de experiență are de multe ori un efect vindecător remarcabil pentru că reașează experiența respectivă într-un context în care poate fi integrată.

Experiențe perinatale. Sunt o categorie fundamentală de experiențe. Perinatal înseamnă ”din preajma nașterii”. Poate fi retrăit momentul nașterii și etapele premergătoare, secvențe din viața intrauterină, emoții și sentimente care au fost îngropate în inconștient. Stanislav Grof consideră nașterea cea mai gravă traumă din viața unui om. Felul în care ne-am născut ne influențează întreaga viață. În cursul experiențelor perinatale apar amintiri și înțelesuri care ne pot reconstrui întregul mod de a vedea realitatea vieții noastre. Sunt experiențe extrem de vindecătoare ce pot fi asimilate cu o renaștere la un nou nivel.

Experiențe transpersonale. Sunt experiențe în care transcendem identificarea cu corpul, mintea, emoțiile și convingerile noastre conștiente. Sunt experiențe în care ne putem identifica cu orice lucru sau ființă din univers, în care putem accesa teritorii necunoscute ale psihicului și conștiinței noastre. Putem trăi experiențe mistice fundamentale, identificări cu personaje mitologice sau aparținând unor mari tradiții mistice. Putem trăi experiențe ale unor vieți anterioare, putem accesa întreaga ”bază de date” a inconștientului colectiv despre care vorbea C.G.Jung. În experiențele transpersonale orice este posibil, căci cele mai elevate niveluri ale conștiinței devin accesibile prin experimentare directă. Sunt printre cele mai transformatoare experiențe.

Forța vindecătoare a stărilor de Conștiință extinsă

Totul este Conștiință. Începând cu nivelurile cele mai subtile ale Ființei noastre, acolo unde de fapt putem simți întregul Univers, și terminând cu densitatea corpului fizic, totul este Conștiință.

Identificarea cu starea de conștiință obișnuită, limitată la nivelul mental, ne împiedică să percepem integralitatea Ființei. Expansiunea permite însă experimentarea oricărui nivel al Conștiinței, a oricăror conținuturi ale acesteia, fie ele ”interioare” sau ”exterioare” și are un caracter terapeutic intrinsec la toate nivelurile. În stări de Conștiință extinsă putem percepe mecanismele care transformă de pildă o convingere sau un mod de gândi realitatea într-o suferință emoțională și în cele din urmă fizică. Putem demonta realitatea interioară și conștientiza mecanismele acesteia. ”Nodurile” mentale, energetice sau emoționale își dezvăluie originile și modurile de funcționare. Simpla conștientizare a unor conținuturi traumatice reprimate poate conduce la vindecări psihologice importante.

La nivel mental, devenim conștienți de mecanisme de gândire înțepenite, moștenite care ne blochează. La nivel emoțional, retrăirea unor episoade traumatice la adevărata lor intensitate poate debloca conținuturi osificate, foarte vechi care afectează calitatea vieții de fiecare zi. Deblocările la nivelurile superioare aduc de foarte multe ori modificări ale ființei la nivel fizic.

Un important aspect terapeutic îl are trăirea unor stări mistice și de uniune cu universul. Este ceea ce misticii numesc Starea lui Unu. Reconectarea cu dimensiunea spirituală și numinoasă a Ființei poate schimba în întregime modul în care ne raportăm la întreaga realitate. Întreaga ierarhizare a valorilor umane se schimbă.

Respirația Holotropică este un instrument puternic de acordare cu schimbările fundamentale prin care trece Conștiința în ansamblul său și prin care trecem cu toții. Noua Conștiință care se instalează acum este un nivel al conștiinței care integrează dimensiunea umană și cea divină a ființei omenești. Această integrare este un proces dificil și presupune transformări majore la toate nivelurile, iar stările de conștiință extinsă sunt pentru moment singura cale prin care putem sonda direct natura acestor transformări.

Împreună cu noi

Puteți experimenta Respirația Holotropică participând la workshop-urile și seminarele noastre. Lucrul în grup are avantaje majore căci grupul funcționează ca o structură energetică vie și conștientă, care susține și amplifică procesele de conștiință individuale.

Deasemeni puteți experimenta Respirația Holotropică împreună cu noi în sesiuni individuale, într-un cadru asigurator din toate punctele de vedere, ca prezență fizică și psihologică, energetică, emoțională și spirituală.

Mai multe informații despre programele noastre puteți găsi pe www.transpersonal.ro sau contactând office@transpersonal.ro / tel 0731014257 (Alina Hera).

Înscriere la serile de Respirație Holotropică

Înscriere la workshop-urile RIRH


31 comentarii

 1. Ziua buna! Doresc sa stiu daca eu pot experimenta singura, acasa, respiratia holotropica. Sunt din Galati si nu am posibilitatea de a ajunge intr-un grup specializat. Doresc sa stiu la ce riscuri ma expun si cum pot sa le depasesc singura. Va multumesc.

  • nu incerca. e primejdios neinsotita. poti incerca insa respiratia inimii, dupa ce inveti putin cum se face.h

 2. Respiratia holotropica a fost experimentata in SUA de SOHO in Worksopurile DEGENERATE.

  Este sinonima cu SPALAREA PE CREIER.

  Este un documentar despre SOHO pe net.o sa vezi acolo ce inseamna respiratie (bineinteles in sens negativ).

  • :)

  • Puteti da mai multe detalii despre documentar? Sunt si eu interesata sa-l vad. Multumesc

 3. DA! Totul este constiinta! DA DA DA!

  va imbratiseez! ♥

 4. Am vazut recent intr-o emisiune ca va fi un workshop si la Iasi (desi sunt incepator absolut) as vrea si eu sa particip imi puteti da va rog cateva detalii ? va multumesc

 5. buna ziua sunt o telespectatoare fidela a codului lui Oreste unde v-am cunoscut si urmarin de fiecare data cu mult interes.Am vazut si prima emisiune la antena 2care mi-a placut mult.Am cartile d-lui Dumitru Ioan Branc dupa care fac eliberarile si rugaciunile de alchimizare si de meditatie nationala inclusiv inspiratiile si lucrez cu toate instrumentele noii energii di cartile dumnealui,dar as dorii sa particip la un curs de specializare in domeniu daca organyzati in Bucuresti pentru ca sunt din giurgiu.mi-a placut si emisiunea Alinei Badic care din nefericire s-adesfiintat si aceasta de la care am invatat multe lucruri pe care nu le invatasem de nicaieri in aceasta viata si nici nu intelesesem de ce am venit aici pe pamant si care este misiunea meain aceasta viata.Vreau sa stiu daca cursurile se platesc si daca pot fi anuntata cand aveti la bucuresti.Va multumesc.

 6. Am incercat singur,contrar sfaturilor voastre,curiozitatea m-a invins :) .
  De aceea m-am oprit dupa 25 de minute(inca imi tremura mana pe tastatura),pentru ca am simtit o energie in corp,in special in maini care mi-a incordat muschii si pur si simplu degetele s-au adunat in centru palmei si nu mai am putut sa misc chiar mana,parca iereau paralizate.Acelasi lucru am simtit si cu picioarele.Mi-au trebuit 10 minute sa imi revin.
  Acum intreb si eu pe cine cunoaste,e normal?
  Multumesc anticipat!

  • Prin această tehnică respiratorie organismul ajunge în starea de intoxicație acută cu oxigen (numită hiperoxie). Simptomele care le-ai experimentat sunt specifice hiperoxiei. Am încercat și eu și am pățit la fel ca tine, în plus am ajuns în pragul leșinului.
   Vezi și aici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Hiperoxie

   • da, e periculoasă intoxicația cu oxigen. or trebui interzis prin lege abuzul de oxigen,căci conduce oamenii la limitele propriei lor minți și astfel s-ar putea elibera de prejudecată.

    • Foarte tare

 7. Se organizeaza oare asemenea cursuri de respiratie holotropica in Timisoara? Si daca DA – cind si unde? Va multumesc.

 8. eu am auzit de aces website de la codul lui Oreste desi am 12 ani imi plac emisiunile cu gen din acesta

  • dragutzule bogdan, te rog, NU incerca acasa respiratia holotropica. poate fi periculos sa o faci neasistat de cineva care se pricepe. te poti speria foarte tare.
   scrie/mi mai mult despre tine. poti invata sa respiri constient si unele exercitii care nu sunt periculoase, ba dimpotriva. ar fi foarte bine sa vorbesti cu parintii tai despre aceste lucruri. ne gandim sa facem si un program pentru copii anul viitor. ma bucur ca te intereseaza aceste lucruri. esti un baiat deosebit. poate ca ne vom cunoaste intr-o buna zi. horia

 9. nu stiu cum sa fac cum sa fac aceasta respiratie holotropica

 10. Domnule Horia imi puteti explica ceva ce am vazut intro noapte la un prieten in fata casei era un stalp de iluminat si dintrodata se vede o umbra iesind din umbra unor nuci cand am povestit prietenilor au ras de mine ca nici eu nu credeam daca nu mi se intampla

 11. Dar sincer sa fiu tata este cel care se uita la codul lui oreste, conspiratia tacerii si altele si eu ma uit cu el cand imi amintesc.
  De acolo am aflat de aura si de intalnirea cu extraterestri calatoria unei femei ce a fost la conspiratia tacerii si a povestit cum sa dus cu” ghidul spiritual” si a vazut alte finte de pe alte planete cum ar fi marte soare ….
  Si sunt in zodia pesti si ma uit pe discovery Vineri la 22 pana la 00 noaptea

 12. Fiti atenti la detalii , analizati bine procedeul si apoi aplicati!

 13. Horia,
  Te rog as vrea sa stiu parerea ta despre reiki,de unde provin simbolurile si cine vine in ajutorul celui care face acele simboluri(vre-o entitate,sufletul sau pur si simplu mintea este cea care ofera acel ajutor)Multumesc mult.

  • reiki e o tehnica straveche. cel care a fondat-o a trait o revelatie sau o stare de constiinta extinsa.
   simbolurile reiki, ca orice simbol, isi trage puterea din ceea ce toarna umanitatea in ele. generatii care venereaza in simbol il fac mai puternic.
   mintea nu poate oferi nici un ajutor. forta oricarei abordari transpersonale vine de la propriile noaste niveluri inconstiente, pe care le numim cum vrem: dumnezeu, Sine, suflet sau altcumva. cuvintele nu conteaza prea mult. important este sa recunoastem aceste niveluri ca fiind ale noastre. interioare.h

 14. Doamna Elena Francisc a promis inca de anul trecut ca va traduce si edita cartea lui STANISLAV GROFF : „Respiratia Holotroica” dar nu a facuto nici pana astazi. Stie cineva unde se poate comanda aceasta carte ?

 15. Noi ortodoxii avem rugaciunea inimii cre se poate face pe respiratie.Este extraordinara si nu are niciun risc ba dimpotriva.Este calea cea mai scurta si mai sigura.Parintele Paisie Aghioritul spunea ca se poate ajunge la Dumnezeu cu un singur posmag.Cred Doamne ajuta necredintei mele!

 16. Ce inseamna si cum se practica rugaciunea inimii? Si adica cum se poate face pe respiratie?Multumesc.

 17. Pe respiratie, adica atunci cand inspiri spui „Doamne, Isuse Hristoase, fiul lui Dumnezeu”, in timp ce expiri, „Miluieste-ma pe mine”.
  Cauta „Pelerinul rus’, o poti citi pe net.

 18. Am participat saptamana trecuta la workshopul de respiratie holotropica organizat in Targu-Mures.

 19. Orele petrecute alaturi de oamenii exceptionali pe care i-am intalnit mi-au adus multa bucurie si pace in suflet.

 20. Ce sa intamplat cu serileX nu mai sunt sau nu ma uit bine pe sait?

 21. imi puteti explica va rog diferenta dintre respiratia inimii si respiratia holotropica?

  multumesc
  Bianca :)

 22. BEATI PAUPERI SPIRITU!….

Trackback-uri

 1. Ziua 2 – Respiratia Holotropica | Umblu liber - [...] Spre deosebire de cea a Inimii, Holotropica se executa stand intins pe o saltea. Inainte de asta, multimea a …
 2. Weekend Holotropic la TIMISOARA | Umblu liber - [...] Mai multe informatii – Respiratia Inimii & Respiratia Holotropica [...]
 3. Cărţi despre psihologia transpersonala - [...] cele mai adânci traume ale vieţii tale şi multe alte lucruri.În weekendul ăsta am fost la un workshop de …
 4. calendar 2013 – Calatoria Inimii - [...] Respiratie Holotropica [...]

Adresa ta de email nu va fi afişată pe site. E OK să pui linkuri utile.
Print

Copyright © Călătoria Inimii 2010 - 2021

Călătoria Inimii este marcă înregistrată a Asociației de Terapii Transpersonale. Articolele de pe acest site sunt proprietatea intelectuală a autorilor și pot fi preluate doar cu precizarea numelor acestora și a sursei din care au fost preluate, în urma acordului scris al administratorului siteului www.calatoriainimii.net